Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την υγιεινή & την συντήρηση των μηχανών JURA

Γιατί είναι σημαντική η τακτική συντήρηση μιας αυτόματης μηχανής?

Η σωστή συντήρηση μιας αυτόματης μηχανής εγγυάται καλύτερο αποτέλεσμα στον καφέ και επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μηχανής. Για την τέλεια ποιότητα στον καφέ και την ομαλή λειτουργία της μηχανής, η καθαριότητά της και η υγιεινή των επιμέρους συστημάτων για το γάλα, τον καφέ και το νερό είναι εξίσου σημαντικά όσο και η τεχνολογία της ίδιας της μηχανής. Η JURA έχει σχεδιάσει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων συντήρησης χωρίς φωσφορικό άλας για να διευκολύνει την συντήρηση των μηχανών με το πάτημα ενός κουμπιού. Με το φίλτρο νερού CLARIS έχετε τέλειο νερό, ενώ οι ταμπλέτες καθαρισμού εγγυώνται πως το brewing unit είναι καθαρό και έτοιμο για χρήση, χωρίς υπολείμματα και έλαια από καφέ, ενώ παράλληλα, ο καθαρισμός του συστήματος για το γάλα διατηρεί τους σωλήνες καθαρούς χωρίς καθόλου υπολείμματα από γάλα.

Πόσος χρόνος και τί προσπάθεια χρειάζεται για την σωστή συντήρηση της αυτόματης μηχανής καφέ?

Εάν οι ενέργειες συντήρησης πραγματοποιούνται σωστά και τακτικά, απολύτως ελάχιστο! Η συντήρηση μιας αυτόματης μηχανής καφέ Jura είναι τόσο εύκολη όσο και η προετοιμασία ενός coffee speciality: το μόνο που χρειάζεται είναι το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Ο συνδυασμός των original καθαριστικών Jura χωρίς φωσφορικά άλατα και των αυτόματων προγραμμάτων συντήρησης της Jura έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται προσφέροντας άψογη καθαριότητα και σταθερά τέλειο καφέ!

Τί θα πρέπει να θυμόμαστε κατά την συντήρηση μιας μηχανής καφέ Jura?

Χρησιμοποιείτε πάντα τα αυθεντικά προϊόντα συντήρησης και χρησιμοποιείτε τα τακτικά ακολουθώντας τις οδηγίες. Μόνο τα αυθεντικά προϊόντα συντήρησης JURA εγγυώνται πλήρη υγιεινή και προστασία. Μόνο οι φόρμουλες προστασίας JURA έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να ταιριάζουν με τα προγράμματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις αυτόματες μηχανές καφέ JURA.

Γιατί τα φίλτρα νερού CLARIS είναι κατάλληλα για όλα τα δίκτυα ύδρευσης στον κόσμο?

Η σύνθεση του νερού μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανά τον κόσμο, από περιοχή σε περιοχή και από μέρα σε μέρα. Η περιεκτικότητα σε άλατα μπορεί αντίστοιχα να είναι υψηλή ή χαμηλή. Επιβλαβείς ουσίες όπως βαρέα μέταλλα, χλώριο ή άλλοι ρύποι μπορούν να εντοπιστούν παντού στο νερό. Οι ειδικοί κόκκοι που περιέχουν τα CLARIS φιλτράρουν το νερό στο μέγιστο επίπεδο (ακόμη κι όταν η σκληρότητα του νερού είναι χαμηλή) και μειώνει το επίπεδο όλων των επιβλαβών ουσιών, πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Το φθόριο και τα λοιπά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το νερό διατηρούνται καθώς είναι σημαντικά για τον άνθρωπο και βοηθούν να αναπτυχθεί στο μέγιστο το άρωμα του καφέ. Η σωστή σταθεροποίηση των αλάτων του νερού και το φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών οδηγούν πάντα στην ιδανική ποιότητα του νερού για μια τέλεια γεύση καφέ.

Πότε συνιστάται η χρήση του φίλτρου νερού CLARIS?

Πάντα. Το 98% του καφέ είναι νερό. Εκτός από το ασβέστιο, τα μεταλλικά στοιχεία και το φθόριο, το νερό από τα δίκτυα ύδρευσης σε πολλές περιοχές μεταφέρει ίχνη μόλυβδου, χαλκού, αλουμινίου και χλωρίου. Τόσο η ποιότητα, όσο και η σκληρότητα του νερού διαφέρουν από μέρος σε μέρος ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Με την πρωτοποριακή νέα φόρμουλα τα φίλτρα CLARIS είναι ιδανικά για το νερό από όλα τα δίκτυα ύδρευσης, παντού στον κόσμο. Έτσι, το φίλτρο CLARIS παρέχει συνεχώς τέλειο, φρεσκοφιλτραρισμένο νερό. Απορροφά τις βλαβερές ουσίες, όπως τον μόλυβδο ή το χλώριο, διατηρώντας παράλληλα τη σωστή ποσότητα μεταλλικών στοιχείων που βοηθούν να αναδειχθεί το άρωμα του καφέ. Η υψηλή ποιότητα νερού μετατρέπει κάθε φλυτζάνι καφέ σε μια εμπειρία γεύσης.

Η αφαλάτωση της μηχανής καφέ είναι απαραίτητη εάν χρησιμοποιείται φίλτρο νερού CLARIS?

Όχι, η αφαλάτωση δεν είναι απαραίτητη όταν χρησιμοποιείται φίλτρο νερού CLARIS. Η σύνθεση των μικροκόκκων μέσα στο φίλτρο απορροφά τις βλαβερές ουσίες και βελτιώνει την ποιότητα του νερού δίνοντας τέλεια γεύση στον καφέ σας. Τα χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία και το φθόριο διατηρούνται. Το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό των φίλτων CLARIS είναι πως διατηρούν σταθερό το ποσοστό του ανθρακικού ασβεστίου στο νερό. Έτσι δεν γίνεται συσσώρευση αλάτων, ακόμη κι αν χρησιμοποιείται συχνά ατμός και αποτρέπεται ενεργά το μπλοκάρισμα στις σωληνώσεις της μηχανής.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταλλικό νερό στις αυτόματες μηχανές καφέ JURA?

Το μεταλλικό νερό είναι πολύ καλής ποιότητας και προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικά μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, επειδή η ποιότητα ασβεστίου σε νερό με σκληρότητα ως και 60°dH είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το νερό των δικτύων ύδρευσης, το μεταλλικό νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις μηχανές καφέ.

Εκτός από ασβέστιο, φιλτράρονται και άλλες ουσίες του νερού?

Ναι. Ενώ το ασβέστιο θεωρείται εχθρός για όλες τις συσκευές, άλλες ουσίες που περιέχονται στο νερό, όπως ο μόλυβδος, ο χαλκός και το αλουμίνιο μπορεί να είναι επίσης επιβλαβής για την υγεία. Το χλώριο έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στη γεύση αλλά και την μυρωδιά του καφέ. Ωστόσο κάποια άλλα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο για να αναδειχθεί η μυρωδιά του καφέ. Τα μέταλλα αυτά φυσικά διατηρούνται χάρη στην σύνθεση των μικροκόκκων στα φίλτρα νερού CLARIS. Τα φίλτρα CLARIS μειώνουν τις επιβλαβείς ουσίες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την σύνθεση του νερού προσφέροντας τέλεια γεύση στον καφέ.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεται το φίλτρο νερού CLARIS?

Το φίλτρο νερού CLARIS πρέπει να αλλάζεται είτε όταν περάσουν 50 λίτρα νερού από την μηχανή, είτε μετά από 2 μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείται το παραπάνω διάστημα για να είναι πλήρως αποτελεσματικό το φίλτρο. Διαφορετικά δεν είναι εγγυημένη η ποιότητα του νερού, καθώς ούτε και η τέλεια γεύση του καφέ.

Θα συνιστούσατε την χρήση του φίλτρου CLARIS ακόμη κι αν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα αφαλάτωσης?

Ναι διότι η σκληρότητα του νερού μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ακόμη κι αν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα αφαλάτωσης. Αυτό οφείλεται συχνά στην ποιότητα αφαλάτωσης, η οποία είναι άγνωστη. Επίσης, πολλές φορές τα συστήματα αφαλάτωσης δεν απομακρύνουν ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν τη μυρωδιά και την γεύση του νερού, όπως π.χ. το χλώριο. Στις περιπτώσεις αυτές, το φίλτρο νερού CLARIS είναι σημαντικός ρυθμιστής της ποιότητας νερού για την μηχανή σας και αποτελεί κλειδί για τέλειο άρωμα στα speciality coffees.

Παρ’ ότι το φίλτρο νερού είναι εγκατεστημένο στο δοχείο νερού, εμφανίζεται η ένδειξη “Please descale”. Γιατί?

Η αυτόματη μηχανή καφέ δεν έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να δουλεύει με φίλτρο νερού. Έτσι, η μηχανή δεν αναγνωρίζει ότι έχει τοποθετηθεί φίλτρο νερού και δεν χρειάζεται να γίνει αφαλάτωση. Προγραμματίστε και ξεπλύνετε το φίλτρο κάθε φορά που ξεκινά η μηχανή σας.

Παρά την χρήση του φίλτρου CLARIS παρατηρείται ένα στρώμα αλάτων και κάποιων μικροοργανισμών στο δοχείο νερού. Τί μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω?

Είναι σημαντικό το δοχείο νερού να πλένεται καλά σε καθημερινή βάση και να γεμίζεται με φρέσκο νερό κάθε πρωί. Θα πρέπει επίσης το δοχείο να καθαρίζεται πολύ καλά κάθε φορά που αλλάζετε το φίλτρο. Για να το καθαρίσετε, αφαιρέστε το δοχείο, γεμίστε το με νερό πριν τοποθετήσετε το νέο φίλτρο και διαλύστε 3 ταμπλέτες αφαλάτωσης JURA και αφήστε τις να διαλυθούν. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά το δοχείο, τοποθετήστε το νέο φίλτρο και προγραμματίστε αντίστοιχα την μηχανή.

Τί θα πρέπει να κάνω με το φίλτρο νερού, όταν πάω διακοπές?

Για να αποτραπεί η ξήρανση των μικροκόκκων που περιέχονται στο φίλτρο CLARIS , το φίλτρο πρέπει πάντα να παραμένει σε νερό, δηλαδή να καλύπτεται επαρκώς η βάση του δοχείου νερού. Ιδανικά αποθηκεύστε το δοχείο νερού με το φίλτρο μέσα στο ψυγείο. Εάν δεν υπάρχει χώρος, τυλίξτε το φίλτρο σε αλουμινόχαρτο ή σε πλατική σακούλα και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, το φίλτρο θα συνεχίσει να είναι ενεργό, εξασφαλίζοντας υπέρχο άρωμα στα coffee speacialities ακόμη κι όταν γυρίσετε από τις διακοπές σας. Μετά τις διακοπές σας, αλλάξτε το νερό και μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε καλά το δοχείο νερού και το φίλτρο. Σας συνιστούμε να αφήσετε ζεστό νερό να τρέξει από την μηχανή σας (περίπου 1 – 2 μερίδες, το λιγότερο 200 ml σύνολο) για να ξεπλυθούν και οι μικρόκοκκοι του φίλτρου. Εάν λείψετε για περισσότερο από 1 μήνα, μετά την επιστροφή σας τοποθετήστε νέο φίλτρο νερού CLARIS και ξεπλύνετε την μηχανή πριν κάνετε τον πρώτο σας καφέ.

Ανακυκλώνονται τα φίλτρα νερού CLARIS?

Ναι. Τα υλικά του φίλτρου ανακυκλώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή νέων φίλτρων CLARIS, λόγω του ότι κάτι τέτοιο δεν εγκρίνεται από τη νομοθεσία για την ασφάλεια τροφίμων. Τα φίλτρα μπορούν να επιστραφούν όπου και αν αγοράστηκαν.

Τί ακριβώς συμβαίνει κατά τον καθαρισμό μιας αυτόματης μηχανής καφέ?

Οι αυτόματες μηχανές καφέ JURA έχουν ενσωματωμένα προγράμματα ξεπλύματος και καθαρισμού τα οποία προειδοποιούν τον χρήστη με ενδείξεις που εμφανίζονται αυτόματα στην μηχανή. Μόλις πατηθεί το κουμπί και ξεκινήσει το πρόγραμμα καθαρισμού θα ζητηθεί από τον χρήστη να προσθέσει την ειδική ταμπλέτα καθαρισμού. Με την έναρξη του προγραμματος καθαρισμού το νερό φτάνει τους 80° C. Χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες του νερού σκοτώνονται τα μικρόβια και απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα, τα έλαια και τα λίπη του καφέ από το brewing unit. Εάν κάνετε coffee specialities με γάλα ή αφρόγαλα, τα ολοκληρωμένα προγράμματα ξεπλύματος και καθαρισμού του συστήματος για το γάλα σε συνεργασία με τα αυθεντικά προϊόντα συντήρησης JURA εξασφαλίζουν τα μέγιστα επίπεδα υγιεινής.

Πόσες ταμπλέτες καθαρισμού χρειάζονται για τον καθαρισμό?

Μία ταμπλέτα για κάθε καθαρισμό είναι αρκετή. Η σύνθεση και το μέγεθος των ταμπλέτων καθαρισμού JURA ταιριάζουν ιδανικά για έναν κύκλο καθαρισμού και εγγυώνται τον αποτελεσματικό καθαρισμό της μηχανής σας.

Τί θα συμβεί αν αναβάλω τον καθαρισμό, παρά το γεγονός ότι έχει βγει η ένδειξη καθαρισμού στην οθόνη της μηχανής?

Όσο περισσότερο καθυστερείτε τον καθαρισμό, συσσωρεύονται όλο και περισσότερα υπολείμματα, έλαια και λίπη καφέ. Αυτό θα μειώσει αισθητά την ποιότητα του καφέ σας.

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεται το γάλα?

Το φρέσκο, κρύο γάλα είναι απαραίτητο για να προετοιμάσετε τέλεια coffee specialities με αφρόγαλα. Δεν θα συνιστούσαμε να τοποθετείτε απλά το σωληνάκι της μηχανής στο κουτί του γάλακτος, καθώς αυτό δεν εγγυάται επαρκή προστασία από βακτήρια και μικρόβια. κτήρια και μικρόβια. Τα δοχεία JURA εγγυώνται ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης και υψηλή υγιεινή. Είτε χρησιμοποιείται το απλό γυάλινο δοχείο για το γάλα, είτε το ειδικό δοχείο θερμός, ή το ψυγειάκι Cool control, το οποίο διατηρεί το γάλα στους 4° C, όλα τα δοχεία JURA προσφέρουν ιδανική ποιότητα στο γάλα και ως αποτέλεσμα απόλυτα γευστικό, ελαφρύ και αέρινο αφρόγαλα.

Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να τοποθετείται το λαστιχάκι της μηχανής απ’ευθείας στο μπουκάλι με το γάλα?

Με τον σωστό και τακτικό καθαρισμό του συστήματος για το γάλα το εσωτερικό του σωλήνα παραμένει πάντοτε καθαρό. Όμως με τον καιρό και τη χρήση μπορεί να μαζευτούν διάφορα βακτήρια και μικρόβια στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα, είτε από τον αέρα, είτε από την επαφή με τα χέρια. Έτσι λοιπόν, εάν τοποθετήσετε απ’ ευθείας το λαστιχάκι στο γάλα, τα μικρόβια θα μεταφερθούν κι αυτά μαζί στο γάλα και πλέον δεν είναι εγγυημένη η ποιότητα του γάλακτος. Το κλειστό σύστημα με ειδική υποδοχή, στην οποία συνδέεται η ακρη του σωλήνα δημιουργεί τις ιδανικότερες συνθήκες για την διατήρηση του φρέσκου γάλακτος.

Πώς διασφαλίζεται η ιδανική υγιεινή του γάλακτος??

Τα επιλεγμένα υλικά, ο έξυπνος σχεδιασμός και η κομψή εμφάνιση των δοχείων της JURA για το γάλα παρέχουν την τέλεια λύση για αποθήκευση του γάλακτος. Οι συνδέσεις στις οποίες εφαρμόζει απόλυτα το λαστιχάκι για το γάλα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις μηχανές καφέ JURA; η βέλτιστη θερμοκρασία για το γάλα και οι διαισθητικές ενέργειες για την συντήρηση και τον καθαρισμό εγγυώνται υψηλά επίπεδα υγιεινής σε ολόκληρο το σύστημα για το γάλα.

Πώς επηρεάζει το γάλα η θερμοκρασία?

Ο καλύτερος τρόπος για να σερβίρετε speciality coffees με γευστικό, αέρινο αφρόγαλα είναι να διατηρείτε το γάλα φρέσκο, στους 4° πριν την προετοιμασία. Όλα τα δοχεία JURA μπορούν να διατηρήσουν το γάλα στην ιδανική θερμοκρασία. Είτε διατηρώντας το ενεργά (Cool control), είτε μονώνοντάς το και διατηρώντας για ώρα την θερμοκρασία του (δοχεία θερμός JURA), είτε απλά διατηρώντας το φρέσκο και βάζοντάς το στο ψυγείο (γυάλινο δοχείο αποθήκευσης) οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας στα δοχεία JURA προσφέρουν τέλεια αποτελέσματα κάθε φορά.

Τί σημαίνει “στενή σύνδεση” του συστήματος για το γάλα?

Οι σύνδεσμοι (υποδοχές που κουμπώνει το λαστιχάκι για το γάλα) δημιουργούν αεροστεγείς συνδέσεις μεταξύ του δοχείου γάλακτος και του συστήματος της μηχανής. Το λαστιχάκι για το γάλα είναι πολύ εύκολο να συνδεθεί και να αποσυνδεθεί σε λίγα μόνο βήματα διασφαλίζοντας πάντα υψηλό επίπεδο υγιεινής στο γάλα, είτε προετοιμάζετε ένα speciality coffee με αφρόγαλα, είτε κατά την διάρκεια του αυτόματου καθαρισμού του συστήματος για το γάλα που ακολουθε.

Ποιός είναι ο σκοπός του καθαρισμού του συστήματος για το γάλα?

Πολλές από τις αυτόματες μηχανές καφέ Jura σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε speciality coffees με γάλα ή αφρόγαλα, όπως cappuccino, latte machiatto, flat white, espresso machiatto σε εξαιρετική ποιότητα και μόνο με τα πάτημα ενός κουμπιού. Για να διατηρηθεί αυτή η ποιότητα, η JURA σχεδίασε τον καθαρισμό του συστήματος για το γάλα. Μαζί με το αυτόματο πρόγραμμα καθαρισμού της μηχανής, το αυτόματο πρόγραμμα καθαρισμού του συστήματος για το γάλα απομακρύνει αποτελεσματικά τα λίπη και τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Έτσι οι σωλήνες διατηρούνται καθαροί για σωστή υγιεινή και σταθερή ποιότητα στο αφρόγαλα.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το σωληνάκι για το γάλα, ακόμη κι αν το καθαρίζω τακτικά??

Για κανονική χρήση συνιστούμε να αλλάζετε το σωληνάκι κάθε 3 μήνες. Εάν προετοιμάζετε πολλά speciality coffees με αφρόγαλα μέσα στην ημέρα θα πρέπει να το αλλάζετε πιο συχνά.

Έχει σημασία ποιά προϊόντα χρησιμοποιώ για τον καθαρισμό και την συντήρησης της μηχανής μου??

Βεβαίως και έχει! Μόνο τα αυθεντικά προϊόντα συντήρησης JURA εγγυώνται τέλεια επίπεδα υγιεινής και προστασίας της μηχανής σας. Μόνο οι προστατευτικές φόρμουλες JURA έχουν μελετηθεί προσεκτικά ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα προγράμματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις αυτόματες μηχανές JURA. Η ερευνητική ομάδα της JURA εργάζονται σκληρά, έτσι ώστε μέσα από μελέτες και καινοτόμες τεχνολογίες να μπορέσουν να τελειοποιήσουν την εμπειρία καφέ για τους πελάτες μας. Οι μηχανές καφέ JURA υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και δοκιμές επιβεβαιώνοντας και την λειτουργία των προϊόντων συντήρησης. Και φυσικά όλα τα προϊόντα συντήρησης JURA συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις και ικανοποιούν τα πολύ αυστηρά και πιστοποιημένα προγράμματα υγιεινής της JURA.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τυχόν λάθη?

Η φιλοσοφία λειτουργίας των μηχανών JURA είναι πολύ απλή. Το ίδιο απλή είναι και η φροντίδα και συντήρησή τους. Χάρη στα ενσωματωμένα προγράμματα αυτόματου ξεπλύματος και καθαρισμού ο χρήστης καθοδηγείται διαισθητικά και με πολύ απλά βήματα για να εκτελέσει τις διαδικασίες. Εάν οτιδήποτε σας φαίνεται ασαφές, παρακαλούμε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.

Ποιά συμβουλή δίνει η JURA για τις αυτόματες μηχανές καφέ?

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα συντήρησης, μην συμβιβαστείτε ποτέ με κάτι λιγότερο από τα αυθεντικά προϊόντα JURA! Στο μέλλον θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο.