ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΦΕ ΜΕ ΑΦΡΟΓΑΛΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΦΕ ΜΕ ΓΑΛΑ
Το γάλα αποτελεί απλά μέρος του καφέ. Είτε ως μια μικρή ποσότητα στον καφέ φίλτρου, είτε ως βασικό συστατικό στον latte macchiato: Το γάλα είναι σε πλήρη αρμονία με τη γεύση του καφέ, ενώ μαλακώνει τις πικρές ουσίες του, δίνοντάς του μια ευχάριστη γλυκιά γεύση. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλον τον κόσμο. Γι΄ αυτό και υπάρχουν τόσα coffee specialities που συνδυάζουν τόσο υπέροχα το γάλα σε διαφορετικές μορφές με τον “μαύρο χρυσό” (δηλ. τον καφέ). Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ του milk coffee, του Café con leche και του Café au Lait? Εδώ θα σας παρουσιάσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή coffee specialities και με το τί θα πρέπει να προσέξετε στην προετοιμασία τους.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
MILK COFFEE Ή CAFÉ AU LAIT
Ο milk coffee είναι μια κλασσική επιλογή που πίνεται εύκολα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε γάλα. Παρασκευάζεται από ίσα μέρη καφέ και γάλακτος, τα οποία χύνονται ταυτόχρονα στο φλυτζάνι. Μερικές φορές μπορεί να προσθέσει κανείς και αφρόγαλα. Σημαντικό είναι όμως να ζεσταθεί πρώτα για λίγο το γάλα, ώστε να έχετε μια καλή θερμοκρασία στο τελικό ρόφημα. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά 3,5 ή 3,8 % είναι ιδανική για κρεμώδη αφρό και πιο γεμάτη γεύση. Πλέον υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές γάλακτος για vegan ή για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, οι οποίες είναι ιδανικές για να κάνετε τέλειο αφρόγαλα..
Η προετοιμασία του milk coffee είναι ακριβώς ίδια με της Γαλλίας, μόνο που εκεί το ρόφημα αυτό ονομάζεται café au lait και σερβίρεται σε φλυτζάνι χωρίς χερούλι – ιδανικό για να βουτήξει κανείς αρτοσκευάσματα όπως μπαγκέτες ή κρουασάν.
CAFÉ CON LECHE
Όποιος πιστεύει ότι ο Café con leche είναι απλά η ισπανική ονομασία του milk coffee κάνει λάθος. Σε αντίθεση με την γερμανική και την γαλλική συνήθεια, το ρόφημα αυτό δεν παρασκευάζεται με καφέ φίλτρου, αλλά με διπλό εσπρεσο. Συνήθως, ο espresso που χρησιμοποιούν στην Ισπανία είναι ελαφρώς πιο σκουρόχρωμος, δηλαδή πιο καβουρδισμένος από τον δικό μας. Όπως και στον κλασσικό milk coffee η ποσότητα γάλακτος στο φλυτζάνι είναι η ίδια, ωστόσο το γάλα συχνά σερβίρεται σε ξεχωριστή κανάτα.
CAFÉ LATTE
Παραμένουμε στον Νότο και τον espresso. Στην Ιταλία, μια επίσης δημοφιλής δημιουργία είναι και ο café late που παρασκευάζεται με διπλό εσπρεσσο και μια γευστική στρώση από αφρόγαλα στην κορυφή. Για το αφρόγαλα, το γάλα ζεσταίνεται στους 60 – 65°C και αφρίζει, είτε με την βοήθεια ηλεκτρικής αφρογαλιέρας ή με το ακροφύσιο της καφετιέρας. Για το σερβίρισμα χρησιμοποιείται φλυτζάνι μεσαίου μεγέθους και πολλές φορές προστίθεται λίγη σκόνη κακάο στην κορυφή.
LATTE MACCHIATO
Ένα πολύ ιδιαίτερο ρόφημα με βάση τον καφέ, που στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερο γάλα, από ότι καφέ, είναι ο latte macchiato, ο οποίος αποτελείται από 3 στρώσεις: ζεστό γάλα στο κάτω μέρος, εσπρεσσο στην μέση και αρκετό αφρόγαλα στην κορυφή. Οι αναλογίες είναι περίπου 200ml γάλα και 30ml espresso. Συχνά σερβίρεται με σιρόπι, το οποίο απογειώνει την γεύση του.
CAPPUCCINO
Ο espresso αποτελεί επίσης τη βάση και για τον δημοφιλή και πολύ αγαπητό cappuccino. Το γάλα μετατρέπεται σε λεπτόρρευστο γευστικό αφρόγαλα και χύνεται στον καφέ με συγκεκριμένο τρόπο. Και τα 2 συστατικά ρέουν το ένα μέσα στο άλλο και στην κορυφή σχηματίζεται μια υπέροχη κρέμα. Ο cappuccino σερβίρεται σε φαρδύ φλυτζάνι με χοντρό τοίχωμα, από πηλό ή πορσελάνη. Συνήθως, οι barista τελειοποιούν τον cappuccino με ένα μοτίβο latte art, όπως είναι η καρδιά, το φύλλο ή η τουλίπα.