ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΟΤΙΒΑ LATTE ART: ΚΑΡΔΙΑ, ΦΥΛΛΟ, ΤΟΥΛΙΠΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ LATTE ART?

Έχετε ακούσει ξανά τον όρο αλλά δεν ξέρετε ακριβώς τί σημαίνει? Είναι πολύ απλό! Είναι να προσθέτεις αφρόγαλα στον καφέ με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζονται εικόνες ή μοτίβα. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι το ποιοτικά τέλειο αφρόγαλα και η πάρα πολλή εξάσκηση. Σε αντίθεση με έναν απλό cappuccino ή latte machiatto, η latte art απαιτεί ένα ιδιαίτερο αφρόγαλα με λεπτούς πόρους που μπορεί να το ακούσετε και ως microfoam.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ LATTE ART?

  • μια κανάτα για το γάλα με μυτερό στόμιο
  • τέλειο, ομοιογενές αφρόγαλα
  • ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια βοηθήματα, όπως τα ξυλάκια Latte Art ή χρωστικές ουσίες κατάλληλες για τρόφιμα
  • απίστευτα πολλή εξάσκηση, χρόνος και υπομονή

ΟΙ 3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ LATTE ART

Η Latte Art μπορεί να γίνει με 3 διαφορετικές τεχνικές :

  1. Η κλασσική (Pairing)
  2. η σχεδίαση 3D σχημάτων
  3. και ο σχεδιασμός με τη βοήθεια εργαλείων όπως τα ξυλάκια Latte Art ή όμοια βοηθήματα

Φυσικά υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνικές. Ας επικεντρωθούμε όμως περισσότερο στην τεχνική pairing.

1. Η καρδιά

Ένα από τα πιο γνωστά μοτίβα της Latte Art είναι φυσικά, η καρδιά. Για να πετύχετε την καρδιά, θα πρέπει να ρίξετε το αφρόγαλα έτσι ώστε να πέφτει κάτω από την κρέμα του καφέ. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την κανάτα σας και αρχίζετε να ρίχνετε το γάλα πιο γρήγορα ώστε να εμφανιστεί στην επιφάνεια του καφέ ένα κυκλικό σημάδι με αφρόγαλα. Αυτό θα το πετύχετε καλύτερα αν στοχεύετε λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φλυτζανιού. Για να ολοκληρώσετε την καρδιά τραβήξτε μια κάθετη γραμμή μέσα από το κυκλικό σημείο με γρήγορη κίνηση.

2. Το φύλλο

Το γνωστό και ως “φύλλο” σχήμα προκύπτει όταν ρίχνουμε το αφρόγαλα επάνω στον καφέ με κίνηση “ζιγκ-ζαγκ” ξεκινώντας από την αριστερή πλευρά του φλυτζανιού προς την δεξιά. Μόλις το σχέδιο απλωθεί στις άκρες του φλυτζανιού είναι η ώρα για την κάθετη ρίψη αφρόγαλου που θα σχηματίσει το “στέλεχος” του φύλλου. Η δυσκολία εδώ βρίσκεται στην σωστή γωνία ρίψης. Όσο πιο απότομα ρίξετε το αφρόγαλα, τόσο περισσότερο λευκός αφρός θα βγει στην επιφάνεια του καφέ. 

3. Η τουλίπα

Ο σχεδιασμός της τουλίπας αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τους περισσότερους barista γιατί για να πετύχετε το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη αρκετές φορές την κανάτα με το αφρόγαλα, κάτι που απαιτεί πολλή επιδεξιότητα. Αρχικά, ρίχνουμε το γάλα έτσι ώστε να τρέξει μόνο κάτω από την κρέμα του καφέ και να μην φαίνεται στην επιφάνεια και συνεχίζουμε μέχρι το φλυτζάνι να είναι μισογεμάτο. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο αφρόγαλα στο πρώτο σημαδάκι που βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση, ώστε το αφρόγαλα να σπάσει την κρέμα του καφέ. Συνεχίζουμε κατά μήκος της σειράς και στο τέλος σχηματίζουμε μια καρδιά, όπου η κάθετη γραμμή θα πρέπει να γυρίσει προς τα πίσω και να διαπεράσει όλα τα σημεία.  

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ LATTE ART

Χρησιμοποιείτε ένα στρογγυλό φλυτζάνι, ώστε να έχετε όσο το δυνατό περισσότερη επιφάνεια να σχεδιάσετε. 

Η σύσταση είναι το κλειδί. Μόλις προετοιμάσετε το αφρόγαλα περιστρέψτε την κανάτα με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να έχετε ένα πιο ομοιογενές και λεπτότερο αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο θα χύνεται πιο σιγά στον καφέ, ενώ δεν θα κινδυνεύει να διαχωριστεί το γάλα από τον αφρό. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό να σχηματιστεί κανένα σχήμα στον καφέ σας.

Μην ρίχνετε το γάλα πολύ αργά στον καφέ. Η Latte art θέλει σχετικά γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις διαφορετικά θα ρέει μόνο γάλα στον καφέ σας και ο αφρός θα παραμείνει στην κανάτα. Αν βέβαια το ρίξετε πολύ γρήγορα είναι πιθανόν να μην παραμείνει καθόλου αφρός στην επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση προσπαθείτε να ρίχνετε το αφρόγαλα ομοιόμορφα!

Η γωνία που θα κρατάτε την κανάτα καθώς ρίχνετε το αφρόγαλα στον καφέ αποτελεί και τον έλεγχο για το αν το αφρόγαλα θα παραμείνει ορατό στην επιφάνεια ή θα ρέει κάτω από την κρέμα του καφέ. Όσο πιο απότομη θα είναι η γωνία, τόσο πιο ορατός θα είναι και ο αφρός. 

Οι αρχάριοι είναι καλύτερα να ξεκινούν τα σχέδια Latte Art με μια μικρή κανάτα, χωρητικότητας 0,3ml και μυτερό στόμιο, καθώς έτσι μπορούν να εργαστούν πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ακρίβεια στην επιφάνεια του καφέ. Ωστόσο, το να φτιάξει κανείς το ιδανικό αφρόγαλα είναι ευκολότερο όταν χρησιμοποιεί κανάτες (0,75 L ή 1 L) διότι έχετε περισσότερο χρόνο μέχρι το γάλα να γίνει αφρόγαλα. Μετά μπορείτε να χύσετε το αφρόγαλα στην μικρότερη κανάτα.

Συμβουλή για εξάσκηση: ανακατέψτε μισή ποσότητα νερού με μισή ποσότητα γάλακτος για να κάνετε τις δοκιμές σας. Έτσι εξοικονομείτε γάλα! 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Ανάλογα με την εμπειρία και την δημιουργικότητα, τα μοτίβα Latte Art μπορούν να σχεδιαστούν με πολλούς τρόπους, ακόμα και να χρησιμοποιηθεί χρωματιστό αφρόγαλα. Εάν έχετε ήδη κατακτήσει την τέχνη των βασικών σχεδίων Latte Art, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο δύσκολο σχέδιο, π.χ. την καρδιά μαζί με φύλλο. Συνδυασμένα με τον σωστό τρόπο, τα 2 αυτά μοτίβα σχεδιάζουν έναν κύκνο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ LATTE ART

Η τέχνη της διακόσμησης του καφέ με αφρόγαλα φαίνεται αρκετά απλή στην αρχή: Ρίχνουμε αφρόγαλα και τέλος. Ωστόσο, αν το δοκιμάσετε μόνοι σας, θα παρατηρήσετε πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία. Γιατί χρειάζεται πραγματικά πολλή εξάσκηση για να δημιουργήσετε σχέδια με το αφρόγαλα.

Αφού κατακτήσετε τα βασικά, έχετε άπειρες δυνατότητες να αφήσετε την δημιουργικότητά σας ελεύθερη και να προσθέσετε ακόμα περισσότερα σχήματα, ακόμη και χρώματα στο αφρόγαλά σας. Ο χρόνος, η υπομονή, η συγκέντρωση αλλά και μια σπίθα ταλέντου είναι το κλειδί για την επιτυχία της Latte Art.