ΤΑ 8 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΦΡΟΓΑΛΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ TIPS ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΥΣΤΙΚΟ, ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – ΑΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΑΦΡΟΓΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ BARISTA
Cappuccino, latte macchiato, ζεστή σοκολάτα ή chai latte: Τί θα ήταν όλα αυτά τα υπέροχα ροφήματα χωρίς γάλα? Το αφρόγαλα πρέπει να είναι σφιχτό, κρεμώδες και μεταξένιο. Στο τελικό αποτέλεσμα δεν παίζει ρόλο μόνο η γεύση αλλά και η υφή. Επίσης, σημαντική είναι ακόμη και η όψη του, εφ’ όσον βρίσκεται στην κορυφή των πιο αγαπητών ροφημάτων. Για να πετύχουμε ένα τέλειο αφρόγαλα χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός, αρκετή εξάσκηση, μα πάνω απ’ όλα: σωστές οδηγίες!
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα πιο σημαντικά βήματα για το τέλειο αφρόγαλα! Αν ακολουθήσετε κάποιους σημαντικούς κανόνες, τότε δεν χρειάζεται να έχετε μεγάλο εξοπλισμό. Συνιστώνται μόνο τα ακόλουθα 3 αξεσουάρ: Ιδανικά θα χρειαστείτε μια κανάτα για το γάλα από ανοξείδωτο ατσάλι (μότα). Λόγω της καλής αγωγιμότητας θα πετύχετε εύκολα την ιδανική θερμοκρασία. Αν προτιμάτε ιδιαίτερα λεπτό αφρό μπορεί να χρειαστείτε ένα ελαστικό πατάκι από καουτσούκ. Εάν μόλις ξεκινάτε τις πρώτες σας προσπάθειες στον κόσμο του barista θα χρειαστείτε κι ένα θερμόμετρο, καθώς η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του αποτελέσματος. Περισσότερα επάνω σε αυτό θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
1. ΤΟ ΓΑΛΑ
Κανονικά οποιοδήποτε γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε αφρόγαλα. Ακόμη και οι ποικιλίες χωρίς λακτόζη, οι ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και το γάλα βρώμης ή σόγιας είναι κατάλληλες για να κάνετε ένα ωραίο και αφρώδες αφρόγαλα. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη είναι που κάνει την διαφορά. Όσο περισσότερη είναι περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη, τόσο πιο σταθερό θα είναι το αφρόγαλα. Εάν η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά είναι επίσης υψηλή, τότε το αποτέλεσμα θα βγει και πιο κρεμώδες. Ανεξάρτητα από το είδος του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε, αυτό θα πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και παγωμένο πριν ξεκινήσετε να κάνετε αφρόγαλα.
2. Η ΚΑΝΑΤΑ
Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε την σωστή κανάτα με την κατάλληλη χωρητικότητα. Γεμίστε την κανάτα με φρέσκο, παγωμένο γάλα μέχρι την άκρη της μύτης. Η ποσότητα του γάλακτος είναι επίσης καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Αν βάλετε λίγο γάλα, το αποτέλεσμα δεν θα βγει κρεμώδες, με όγκο και με ωραία σύσταση. Αν θέλετε να κάνετε λίγο αφρόγαλα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μικρότερη κανάτα, δηλαδή όχι των 300 ml, αλλά των 150 ml για παράδειγμα.
3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η χρήση θερμόμετρου συνίσταται για άτομα που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Το ειδικό θερμόμετρο τοποθετείται απ’ ευθείας στο γάλα και προσδιορίζει την ακριβή θερμοκρασία. Κατά κανόνα, η θερμοκρασία είναι σωστή μέχρι εκεί που μπορείτε ακόμη να αγγίξετε την ζεστή κανάτα, δηλαδή μεταξύ 65° και 70°C, ποτέ παραπάνω. Εάν το γάλα ζεσταθεί πολύ, οι πρωτεΐνες πήζουν, η λακτόζη καίγεται και ο αφρός διαλύεται.
4. Ο ΑΤΜΟΣ
Στο ακροφύσιο της μηχανής καφέ θα συσσωρευτούν υδρατμοί που θα πρέπει να καθαριστούν καλά πριν από την επόμενη χρήση. Αν δεν απομακρύνει κανείς τους υδρατμούς πριν κάνει αφρόγαλα τότε αυτοί θα αραιώσουν τον αφρό και θα επηρεάσουν την κρεμώδη υφή που χρειάζεται να πετύχουμε. Για να καθαρίσετε σωστα το ακροφύσιο της καφετιέρας ανοίξτε το για λίγο και αφήστε να απελευθερωθεί ατμός. Έπειτα μπορείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε αφρόγαλα. Η διαδικασία παρασκευής αφρόγαλου χωρίζεται σε 2 φάσεις: Στην πρώτη φάση, το “άπλωμα του γάλακτος”, το ακροφύσιο εισέρχεται κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος δημιουργώντας μικρο-αφρό. Στην δεύτερη φάση, την φάση “περιστροφής του γάλακτος” ο αφρός που προκύπτει χάρη στην δίνη του γάλακτος γίνεται λεπτότερος και πιο ομοιόμορφος.
5. Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΛΩΜΑΤΟΣ
Αρχικά παίρνουμε την κανάτα με το παγωμένο γάλα και βυθίζουμε το ακροφύσιο ατμού σε γωνία 45 °για 1 – 2 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και ανοίγετε μαλακά τον ατμό., Το ένα σας χέρι θα πρέπει πάντοτε να ακουμπά την κανάτα του γάλακτος για να ελέγχει την θερμοκρασία. Στη συνέχεια ελευθερώνετε ατμό μέσα στο γάλα ενώ κινείτε την κανάτα ελαφρά πάνω και κάτω μέχρι να ανέβει ελαφρά η θερμοκρασία. Στο στάδιο αυτό ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος σαν σφύριγμα και σχηματίζονται οι πρώτες φυσαλίδες. Για τον cappuccino ή τον latte macchiato αυτό το στάδιο θα διαρκέσει περισσότερο μιας και το αφρόγαλα για αυτά τα 2 coffee specialities θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο.
6. Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ
Μόλις το γάλα γίνει χλιαρό (φτάσει δηλαδή τους 30 – 40°C) ξεκινά το επόμενο βήμα: δεν αφήνεται πλέον αέρας. Αντίθετα το ακροφύσιο βυθίζεται λίγο πιο βαθιά στο γάλα και κινείται κυκλικά μέσα στην κανάτα. Αυτή η κυκλική κίνηση απομακρύνει τις μεγαλύτερες φυσαλίδες και “καθαρίζει” θα λέγαμε τον αφρό. Εάν η θερμοκρασία της κανάτας ανέβει τόσο ώστε να μην μπορείτε πλέον να την αγγίξετε, η διαδικασία έχει τελειώσει και το ακροφύσιο ατμού μπορεί να απενεργοποιηθεί.
7. ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
Χτυπώντας την κανάτα μερικές φορές στο τραπέζι ή στο λαστιχένιο πατάκι και την περιστρέψετε μερικές φορές προσεκτικά, το αποτέλεσμα θα βγει ακόμα πιο λεπτό. Εάν έχουν μείνει μεγάλες φυσαλίδες ατμού θα εξαφανιστούν και το αφρόγαλα θα γίνει πιο σταθερό και πιο ομοιόμορφο. Έπειτα θα πρέπει να δράσετε γρήγορα! Το αφρόγαλα έχει μικρή διάρκεια ζωής γι’ αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αμέσως! Το αφρόγαλα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για cappuccino, latte macchiato ή άλλα coffee specialities, ακόμα και για να φτιάξετε σχέδια latte art. Αν το αφρόγαλα γυαλίζει και δεν φαίνονται καθόλου φυσαλίδες στην επιφάνεια, τότε έχετε φτιάξει ένα τέλειο αφρόγαλα που μπορείτε αμέσως να σερβίρετε.
8. Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Ο καθαρισμός του ακροφύσιου και της κανάτας αμέσως μόλις χρησιμοποιηθούν θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο γιατί μόλις αυτό στεγνώσει, τότε καθαρίζεται πολύ δύσκολα. Επομένως είναι χρήσιμο να έχετε πάντα δίπλα ένα βρεγμένο πανί κοντά στην μηχανή καφέ. Εκτός από το εξωτερικό καθάρισμα του ακροφύσιου για να το καθαρίσετε και εσωτερικά θα πρέπει να αφήσετε να απελευθερωθεί λίγος ατμός (ακριβώς όπως πρέπει να κάνετε και πριν από κάθε χρήση). Σκουπίστε και είστε έτοιμοι!
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ
Για να εξασκηθείτε μπορείτε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσετε μια κανάτα με νερό, στο οποίο έχετε ρίξει μια σταγόνα υγρού απορρυπαντικού. Η διαδικασία που θα κάνατε έπειτα για να παρασκευάσετε αφρόγαλα θα δώσει και σε αυτό το μίγμα την ίδια συνοχή. Επομένως είναι ιδανικό για να κάνετε εξάσκηση, αποφεύγοντας να σπαταλάτε γάλα που στη συνέχεια μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε.