ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ: ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Όσοι αγαπούν τον καφέ συνήθως πίνουν ευχάριστα τα δημοφιλή coffee specialities με γάλα και αφρόγαλα. Μια υπέροχη στρώση από γευστικό μεταξένιο αφρόγαλα δίνει στους λάτρεις του cappuccino ή του latte την μεγαλύτερη απόλαυση. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις με γάλατα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των coffee lovers. Το φυτικό γάλα μπορούν να το απολαμβάνουν οι vegan, ή άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς τύψεις ή ενοχλήσεις. Ανάμεσα στις πολλές επιλογές το γάλα αμυγδάλου είναι από τα πιο δημοφιλή, καθώς η βελούδινη γεύση του αρέσει σε πολλούς λάτρεις του καφέ. Τί προσφέρει το γάλα από καβουρδισμένα αμύγδαλα? Τί γίνεται με τα θρεπτικά συστατικά, την οικολογική ισορροπία και την ποιότητα που έχει το αφρόγαλα? Ερωτήσεις, με τις οποίες ασχοληθήκαμε με περισσότερη λεπτομέρεια στην Solino Coffee Service και σας παρουσιάζουμε την μικρή μας έρευνα.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ?

Καβουρδισμένα αμύγδαλα, νερό και ένα φίλτρο ή ένα πανί. Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε και μόνοι σας γάλα αμυγδάλου. Πρώτα μουλιάζετε τα αμύγδαλα στο νερό, έπειτα αυτά γίνονται πολτός και τα περνάτε από μια σίτα. Το υγρό που μένει είναι το γάλα αμυγδάλου – στην άγλυκη εκδοχή του! Μερικοί παραγωγοί προσθέτουν και άλλα συστατικά, όπως λεκιθίνη, αλάτι ή ζάχαρη. Άλλοι πάλι, συμπληρώνουν ακόμη και με βιταμίνες.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ

Το καβουρδισμένο άρωμα και η φυσική γλυκύτητα των αμυγδάλων συνδυάζονται αρμονικά για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερα κρεμώδες, απαλό αποτέλεσμα. Για πολλούς φαν του καφέ, αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό στην γεύση του αγελαδινού γάλακτος. Το γάλα αμυγδάλου έχει γλυκιά γεύση, ακόμη και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, το άρωμά του δεν είναι τόσο έντονο ώστε να υπερκαλύπτει ή να επηρεάζει αρνητικά το άρωμα και την γεύση του καφέ. Αντιθέτως οποιοδήποτε υποκατάστατο γάλακτος συνδυάζεται αρμονικά με τον καφέ.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ: ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ, ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά την διατροφική αξία, το γάλα αμυγδάλου δεν μπορεί να βαθμολογηθεί επί ίσοις όροις κι αυτό διότι οι διάφοροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετική ποσότητα αμυγδάλων στο ρόφημά τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αμύγδαλο, τόσο περισσότερα λιπαρά και θερμίδες περιέχει το ρόφημα. Μερικές φορές η περιεκτικότητα σε αμύγδαλο είναι μόνο 7%. Αυτό σημαίνει ένα άπαχο, φυτικής προέλευσης εναλλακτικό γάλα με περίπου 13 θερμίδες ανά 100 ml. Την ίδια στιγμή άλλα προϊόντα έχουν ως και 36 θερμίδες ανά 100 ml επειδή χρησιμοποιούν περισσότερα αμύγδαλα. Για να κάνουμε την σύγκριση: το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά έχει γύρω στις 46 θερμίδες ανά 100 ml, ενώ το πλήρες 65 θερμίδες ανά 100 ml. Σχετικά με την φυσική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το αγελαδινό γάλα και το γάλα αμυγδάλου δεν διαφέρουν και τόσο. Η φυσική ζάχαρη είναι περίπου 0,5 g ανά 100 ml και για τα 2 προϊόντα. Αυτό ισχύει σε περίπτωση που η περιεκτικότητα σε αμύγδαλα δεν υπερβαίνει το 10% κατά την παραγωγή.Ορισμένα προϊόντα περιέχουν 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml φυτικού γάλακτος. Σε ό,τι αφορά τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Δεν είναι όμως σίγουρο, αν το ίδιο ισχύει και για το γάλα αμυγδάλου. Ορισμένοι διατροφολόγοι πιστεύουν το τελικό ρόφημα δεν περιέχει καθόλου ζωτικές ουσίες. Αυτό πάλι διαφέρει από προϊόν σε προϊόν ανάλογα με την ποσότητα αμυγδάλων που χρησιμοποιείται. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει όμως περισσότερες φυτικές ίνες από το αγελαδινό γάλα. Από οικολογικής άποψης, όμως, το γάλα αμυγδάλου δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι το αγελαδινό, καθώς για την παραγωγή του απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Για 1 λίτρο αγελαδινό γάλα απαιτούνται ήδη περισσότερα από 200 λίτρα νερό, ενώ για το γάλα αμυγδάλου ο αριθμός αυτός είναι κατά 17 φορές υψηλότερος. Τα αμύγδαλα συχνά καλλιεργούνται σε άνυδρες περιοχές, οι οποίες αρδεύονται εκτενώς. Ως εκ τούτου η Solino Coffee Service προτείνει εναλλακτικές λύσεις από το γάλα αμυγδάλου, όπως είναι το γάλα βρώμης για παράδειγμα, για καταναλωτές με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον. Όπως πάντα βέβαια όλα αυτά τα συμπεράσματα εξαρτώνται από την μάρκα και το μεμονωμένο προϊόν.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Το γάλα αμυγδάλου έχει υπέροχη γεύση.
  • Ορισμένα προϊόντα από γάλα αμυγδάλου είναι διαίτη.
  • Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να κάνει ωραίο αφρόγαλα.
  • Το γάλα αμυγδάλου δεν έχει έντονη ή ενοχλητική γεύση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Μερικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη, αλλά και σε θερμίδες.
  • Η οικολογική ισορροπία για το γάλα αμυγδάλου δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

MINOR FIGURES Γάλα βρώμης

Τί μπορούμε να προσφέρουμε εναλλακτικά?

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΡΟΓΑΛΑ

Τα 8 βήματα για τέλειο αφρόγαλα

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Όσοι προσέχουν την υγεία τους και την φυσική τους κατάσταση έχουν σίγουρα ακούσει για το γάλα αμυγδάλου. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το προϊόν που έχει γίνει πλέον τόσο δημοφιλές:

Είναι το γάλα αμυγδάλου καλό για το δέρμα?

Αυτή η ερώτηση σχετίζεται πιθανόν με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη “της ομορφιάς” και τα αντιοξειδωτικά είναι άφθονα στα αμύγδαλα. Κάποια γάλατα αμυγδάλου φαίνεται να έχουν επίσης πολλή βιταμίνη Ε. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματος.

Είναι το γάλα αμυγδάλου κατάλληλο για δίαιτα? ?

ξαρτάται από το προϊόν. Όπως αναφέραμε, ορισμένα ροφήματα αμυγδάλου είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου φυσική ζάχαρη. Άλλα πάλι, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα σε περίοδο δίαιτας. Ακόμη, μερικοί κατασκευαστές προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη.

Είναι το γάλα αμυγδάλου fitness προϊόν? ?

Κι εδώ πάλι θα απαντήσουμε ότι εξαρτάται από την μάρκα προϊόντος. Μερικά είναι κατάλληλα. Για να επωφεληθείτε από όλα τα πιθανά οφέλη που έχει το γάλα αμυγδάλου για την υγεία θα πρέπει να κάνετε προσεκτική επιλογή ανάμεσα στις μάρκες που κυκλοφορούν.

Γάλα αμυγδάλου και αφρόγαλα – τί λέει ο barista?

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρει κανείς πολύ καλά τις βασικές αρχές που συνδυάζουν γάλα και καφέ. Υπάρχουν πολλά κόλπα και tipps για να μετατρέψετε έναν απλό καφέ σε μια απολαυστική εμπειρία με τη βοήθεια από διάφορα είδη γάλακτος. Για ένα καλό αφρόγαλα τον κύριο ρόλο παίζει η περιεκτικότητα σε λιπαρά και η θερμοκρασία. Πολλοί barista δηλώνουν πως το γάλα αμυγδάλου μπορεί να γίνει καταπληκτικό αφρόγαλα, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον καθημερινά. Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να κάνει τον ίδιο, βελούδινο αφρό, όπως και το αγελαδινό

ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΦΕ – ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?

Έχετε μια πλήρως αυτόματη μηχανή καφέ? Και αναρωτηθήκατε ποτέ αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις, όπως το γάλα αμυγδάλου? Από καθαρά τεχνική άποψη, τίποτα δεν υποδεικνύει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις για να κάνετε αφρόγαλα. Τα τυπικά συστατικά όπως η περιεκτικότητα σε λίπος, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πιθανώς η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι παρόμοια σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακόμη και αν ο κατασκευαστής της μηχανής καφέ δεν παρέχει καθόλου πληροφορίες σχετικά με την χρήση εναλλακτικών ειδών γάλακτος, εσείς μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε τακτικά στην μηχανή σας. Η απόδοση μπορεί να μην είναι αμέσως ιδιαίτερα θελκτική. Θα πρέπει να κάνετε αρκετά πειράματα με διάφορες μάρκες γάλα αμυγδάλου. Όπως αναφέραμε ήδη, συχνά, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος είναι που καθορίζει την ποιότητα του αφρόγαλου. Άλλες φορές μπορεί η θερμοκρασία να μην είναι η σωστή και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα το γάλα να μην απλωθεί καλά. Τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε και με άλλες μάρκες, σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ