Ποια είναι διαφορά μεταξύ του καφέ φίλτρου και του espresso?

Ποια είναι διαφορά μεταξύ του καφέ φίλτρου και του espresso?
Πού βρίσκεται η διαφορά μεταξύ του καφέ φίλτρου και του espresso? Ποια είναι η διαδικασία για να κάνει κανείς καφέ φίλτρου ή espresso και τί ρόλο παίζει το καβούρδισμα? Ποιο είδος καφέ έχει περισσότερη καφεΐνη? Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις!
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά: είτε θέλετε να κάνετε καφέ φίλτρου, είτε espresso να ξέρετε ότι και οι 2 προέρχονται από το ίδιο φυτό!

Οι διαφορές εν συντομία:
Το καβούρδισμα κάνει την διαφορά! Οι κόκκοι καφέ για τον espresso συνήθως καβουρδίζονται περισσότερο, άρα είναι και πιο σκουρόχρωμοι από τους κόκκους καφέ που είναι ιδανικοί για καφέ φίλτρου. O espresso γίνεται με εσπρεσσομηχανή, όπου το νερό περνά με πίεση 6 ως 9 bar από τον καφέ για 25 – 30 δευτερόλεπτα. Ο καφές φίλτρου χρειάζεται 2 – 6 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του και στη συνέχεια φιλτράρεται.
Ένας μονός espresso είναι 20 – 25 ml και έχει συνήθως πλούσια κρέμα, ενώ ο καφές φίλτρου σερβίρεται σε μεγαλύτερα φλυτζάνια και είναι μαύρος, χωρίς κρέμα (καϊμάκι).

Η προετοιμασία
Για τον espresso χρειαζόμαστε μια μηχανή espresso. Η διαδικασία παρασκευής είναι σχετικά τυποποιημένη. Πρώτα απ’ όλα οι κόκκοι καφέ θα πρέπει να αλεστούν πολύ λεπτά. Έπειτα το ζεστό νερό περνάει μέσα από τον αλεσμένο καφέ για 25 με 35 δευτερόλεπτα που είναι ο ιδανικός χρόνος εκχύλισης – μέσα σε αυτόν τον χρόνο η πίεση του νερού μπορεί να φτάσει τα 6 – 9 bar που απαιτείται. Για έναν μονό espresso χρειάζεται να τοποθετήσουμε στο portafilter 7 – 9 γραμμάρια καφέ, ενώ για έναν διπλό espresso από 12 έως 20 γραμμάρια. Ανάλογα με την ποσότητα αλεσμένου καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πάρουμε εκχύλιση από 20 έως 50 ml. Τέλος, η θερμοκρασία του νερού για έναν ιδανικό espresso είναι 90 – 96 °C και ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του καφέ και την προσωπική προτίμηση.

Ο καφές φίλτρου παρασκευάζεται αργά
Δεδομένου ότι οι επιλογές παρασκευής καφέ φίλτρου είναι σχεδόν απεριόριστες, δεν υπάρχει αυστηρά τυποποιημένη διαδικασία παρασκευής. Μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ καφέ φίλτρου και espresso είναι ο βαθμός άλεσης. Σε αντίθεση με τον espresso, για τον καφέ φίλτρου οι κόκκοι καφέ πρέπει να αλεστούν πολύ πιο χοντρά. Στη συνέχεια ο αλεσμένος πλέον καφές τοποθετείται σε ειδικό χάρτινο φίλτρο (το οποίο πρώτα βρέχουμε με νερό) και παρασκευάζεται σταδιακά με ζεστό νερό με την διαδικασία γνωστή και ως “pour over”. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τον αλεσμένο καφέ σε ένα ειδικό δοχείο, όπως π.χ. το “French Press”, το οποίο γεμίζουμε με ζεστό νερό και αφού αφήσουμε μερικά λεπτά, πιέζουμε το έμβολο της συσκευής – και αυτή είναι η λεγόμενη διαδικασία “Full Immersion” (πλήρης εμβάπτιση). Κατά την προετοιμασία ενός καφέ φίλτρου το νερό θα πρέπει να θερμαίνεται στους 88 έως 96 °C ανάλογα με τον τύπο του καφέ και την προσωπική προτίμηση.

Εμφάνιση και γεύση
Έναν espresso μπορεί κανείς να τον αναγνωρίσει από την κρέμα. Κρέμα ονομάζουμε το λεπτό στρώμα αφρού που δημιουργείται στον καφέ από την πίεση της μηχανής κατά την εκχύλιση. Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει ο κόκκος καφέ, απελευθερώνεται κατά την εκχύλιση και δημιουργεί αυτήν την κρέμα. Κατά κανόνα, ο μονός espresso σερβίρεται σε φλυτζάνι 50 ml, ενώ ο διπλός espresso σερβίρεται στο φλυτζάνι ενός μονού cappuccino 150 ml. Λόγω της μικρής ποσότητας νερού, ένας espresso έχει συνήθως πολύ γεμάτο σώμα και έντονη γεύση. Επίσης σχεδόν 10% από τις ουσίες του καφέ διαλύονται στο νερό γι’ αυτό και είναι πιο παχύρρευστος από τον καφέ φίλτρου.

Ο καφές φίλτρου έχει πιο λεπτή και ελαφριά γεύση
Σε σύγκριση με έναν espresso, ο καφές φίλτρου σχεδόν διαφανής μέσα στο φλυτζάνι και έχει λιγότερο παχύρρευστη σύνθεση. Σε αυτό το είδος διαλύονται λιγότερο από το 2% των ουσιών του καφέ. Επίσης, εφ’ όσον παρασκευάζεται με μικρή ή και καθόλου πίεση δεν έχει καθόλου κρέμα. Το άρωμα του καφέ φίλτρου είναι πολύπλοκο και πολύ πιο διαφορετικό από αυτό του espresso. Τέλος, ο καφές φίλτρου μπορεί να σερβιριστεί σε κούπες, φλυτζάνια ή και ποτήρια.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μην διστάσετε να μας καλέσετε, θα χαρούμε να συνομιλήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε.

SOLINO

The Coffee Partner For All Businesses.
Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 7
18534 Πειραιάς
Τηλ.: +30 210 4173 201
E-Mail: info@solino.gr
Website: https://www.solino.gr    Μπορείτε να δείτε τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Solino εδώ.