Η ΣΩΣΤΗ ΑΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΟΥ?

Ο βαθμός άλεσης του καφέ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εκχύλιση, καθώς η άλεση αναδεικνύει και το άρωμα του καφέ. Το πόσο λεπτά θα πρέπει να αλέθετε τους κόκκους espresso εξαρτάται κυρίως από την μέθοδο παρασκευής που θα ακολουθήσετε. Καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος εκχύλισης, δηλαδή ο χρόνος, κατά τον οποίο ο καφές έρχεται σε επαφή με το νερό κατά την προετοιμασία. 

Για ορισμένα speciality coffees, όπως ο espresso, η εκχύλιση δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ. Σε αυτήν την περίπτωση η άλεση θα πρέπει να είναι λεπτή, έτσι ώστε όταν περάσει το νερό μέσα από τον καφέ να έχει περισσότερη επιφάνεια για να αναπτυχθούν πιο γρήγορα τα αρώματα. Με άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ ο χρόνος εκχύλισης είναι μεγαλύτερος. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται πιο χοντρή άλεση

Εκ πείρας προκύπτουν οι εξής κανόνες:

 • Ο λεπτοαλεσμένος καφές προορίζεται για μικρότερους χρόνους εκχύλισης.
 • Ο πιο χοντρά αλεσμένος καφές είναι κατάλληλος για μεγαλύτερους χρόνους εκχύλισης.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΛΕΣΗ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ?

Εάν δεν χρησιμοποιείτε την σωστή άλεση για το αντίστοιχο coffee speciality, τότε , ναι, μπορεί να επηρεάσει την γεύση του καφέ. Αν η γεύση του καφέ σας είναι υδαρή ή κάπως ξινή, μπορεί να οφείλεται στο ό,τι η ρύθμιση του μύλου είναι πιο χοντρή από όσο θα πρέπει. Αν ο καφές είναι πολύ δυνατός ή έχει πικρή γεύση, τότε αντίθετα σημαίνει ό,τι ο μύλος έχει ρυθμιστεί να αλέθει πιο λεπτά απ’ ό,τι πρέπει.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΕΚΧΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΚΧΥΛΙΣΗ??

Μια λάθος ρύθμιση στη άλεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το εξής: το ζεστό νερό να μην μπορεί να “τραβήξει” τα αρώματα του καφέ. Αυτό ονομάζεται υποεκχύλιση ή υπερεκχύλιση.

Υποεκχύλιση

Σε περίπτωση υποεκχύλισης δεν εξάγονται αρκετά συστατικά και αρώματα από τον αλεσμένο καφέ. Έτσι, ο καφές είναι πολύ ανοιχτόχρωμος, έχει επίπεδη και πολύ αραιή γεύση.

Υπερεκχύλιση

Στην υπερεκχύλιση το νερό εκτός από το άρωμα και τη γεύση του καφέ, “τραβάει” επίσης και τις πικρές ουσίες, όπως η τανίνη. Αυτές μπορεί να υπερκαλύψουν το άρωμα και τη γεύση του καφέ, ακόμη και να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές σε κάποιες περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή ο καφές παίρνει ένα εξαιρετικά σκούρο χρώμα και έχει υπερβολικά έντονη και δυσάρεστα πικρή γεύση.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ ΑΛΕΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΟΥ?

Στον espresso έχετε την δυνατότητα να αναγνωρίσετε τον βαθμό άλεσης του καφέ από την κρέμα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και αρκετά λεπτά μετά την προετοιμασία του. Μια καλή κρέμα έχει ένα μεσαίο καφέ χρώμα (ούτε πολύ ανοιχτό, ούτε πολύ σκούρο) και εάν ανακατέψετε τον καφέ με ένα κουτάλι δεν θα κάνει κενό. Εάν η άλεση είναι πολύ λεπτή, η κρέμα έχει σκούρο χρώμα.

Υποεκχύλιση ➤

Κατά την υποεκχύλιση σχηματίζεται στον καφέ ένα λεπτό ανοιχτόχρωμο στρώμα κρέμας που διαλύεται γρήγορα

Υπερεκχύλιση ➤

Κατά την υπερεκχύλιση ο espresso έχει ένα παχύ στρώμα σκουρόχρωμης κρέμας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΦΕ ?

Εάν θέλετε να παρασκευάσετε ένα εσπρεσσο με μια παραδοσιακή μηχανή με κλείστρο, χρειάζεστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αλεσμένο καφέ. Σε αυτού του είδους τις μηχανές η εκχύλιση θα πρέπει να διαρκεί από 25 έως 30 δευτερόλεπτα. Για αυτόν τον λόγο απαιτείται μια εξαιρετικά λεπτή άλεση, ώστε το νερό να “τραβήξει” γρήγορα όλα τα αρώματα του καφέ.

Για να φτιάξετε καφέ φίλτρου ο καφές θα πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένος. Αυτό οφείλεται στον μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης. Επίσης, αν ο καφές είναι πολύ λεπτά αλεσμένος μπορεί να φράξει το φίλτρο. Το ίδιο και αν χρησιμοποιήσετε ένα Chemex. Ο καφές πάλι θα πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένος. Αν επιλέξετε να φτιάξετε τον καφέ σας με French Press, τότε ο καφές θα πρέπει να έχει αλεστεί σε πιο μικρή ρύθμιση, δηλαδή να είναι πιο χοντροκομμένος.

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΚΑΦΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΗΧΑΝΗ

Εάν θέλετε να φτιάξετε έναν espresso με μια υπεραυτόματη μηχανή καφέ, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον μύλο να αλέθει λεπτά γιατί σε αυτού του είδους τις αυτόματες μηχανές καφέ, ο χρόνος επαφής του καφέ με το νερό είναι μικρός. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ροφήματα που έχουν σαν βάση τον espresso. Αυτό σημαίνει πως και για έναν cappuccino ή latte macchiato η άλεση θα πρέπει να είναι λεπτή.

Εάν όμως επιλέξετε να φτιάξετε έναν Café Crème, ή αλλιώς americano, με μια πλήρως αυτόματη μηχανή καφέ θα πρέπει ο καφές να είναι πολύ πιο χοντροκομμένος από ότι όταν φτιάχνετε έναν espresso. Ο χρόνος παρασκευής ενός Café Crème είναι ίδιος με τον χρόνο παρασκευής ενός espresso. Η διαφορά τους βρίσκεται στην ποσότητα νερού που περνάει μέσα από τον καφέ. Έτσι είναι σημαντικό η άλεση του καφέ να είναι πιο χοντρή όταν θέλουμε να φτιάξουμε έναν Café Crème, από ό,τι όταν θέλουμε να φτιάξουμε έναν espresso αλλά και λίγο πιο λεπτή από ότι όταν θέλουμε να φτιάξουμε έναν καφέ φίλτρου με French Press.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΑΛΕΣΗΣ

Εκτός από την μέθοδο παρασκευής, το είδος των κόκκων καφέ και ιδίως το καβούρδισμα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την σωστή ρύθμιση της άλεσης των κόκκων καφέ:

 • Οι ελαφρώς καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι πιο σκληροί και απαιτούν λεπτότερη άλεση.
 • Εάν οι κόκκοι είναι πιο σκουρόχρωμοι, άρα και περισσότερο καβουρδισμένοι θα πρέπει να κάνετε ρυθμίσετε μια πιο λεπτή άλεση. Οι “dark roasted” ποικιλίες όπως λέγονται οι ποικιλίες αυτές είναι πιο εύθραυστες και εξ’ αιτίας αυτού απελευθερώνουν και πιο γρήγορα τα αρώματά τους.

ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΟΚΚΩΝ ΚΑΦΕ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΑΣ

Στην SOLINO COFFEE SERVICE μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία καφέ σε κόκκους αλλά και αλεσμένο καφέ. Εάν επιλέξετε να αγοράσετε καφέ σε κόκκους, θα πρέπει να τον αλέσετε μόνοι σας πριν τον παρασκευάσετε. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε μόνο σας να καθορίσετε την τελική γεύση που θέλετε να έχει ο καφές σας, όπως να τον κάνετε πιο έντονο. Καθ΄ότι στους κόκκους το άρωμα παραμένει για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι στον αλεσμένο καφέ. Εάν αλέσετε τους κόκκους, φρέσκους, ακριβώς πριν από την προετοιμασία του καφέ θα μπορείτε να γευτείτε τον πιο απολαυστικό καφέ.

Για την άλεση των κόκκων θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν μύλο άλεσης καφέ. Στο εμπόριο θα βρείτε χειροκίνητους και ηλεκτρονικούς μύλους. Εάν έχετε χειροκίνητο μύλο θα πρέπει να περιστρέφετε μόνοι σας τον μοχλό για να αλέσετε τον καφέ. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο εύκολη με έναν ηλεκτρικό μύλο άλεσης, καθώς δεν έχετε παρά να πατήσετε ένα κουμπί για να ξεκινήσει η άλεση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλήρως αυτόματη μηχανή καφέ. Οι μηχανές αυτές διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο άλεσης, ώστε να μην χρειάζεστε ξεχωριστό μηχάνημα. Οι περισσότερες αυτόματες μηχανές καφέ έχουν και λειτουργία ρύθμισης του μύλου για να αλέθουν ιδανικά για κάθε ξεχωριστό coffee speciality.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΚΑΦΕ

Το αν η ρύθμιση της άλεσης του καφέ θα πρέπει να είναι πιο λεπτή ή πιο χοντρή είναι και θέμα δικής σας προσωπικής προτίμησης. Για να απολαύσετε τον ιδανικό καφέ ακριβώς όπως σας αρέσει θα πρέπει να πειραματιστείτε λίγο. Χρησιμοποιήστε την ποικιλία καφέ που προτιμάτε και κάντε μερικές δοκιμές με τον χρόνο εκχύλισης και τον βαθμό της άλεσης. Στη συνέχεια έχουμε συγκεντρώσει για εσάς μερικές ακόμη συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την σωστή άλεση για εσάς:

 • Όταν κάνετε τις δοκιμές σας, λάβετε περισσότερο υπ’ όψιν σας τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Εάν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση στον καφέ σας τότε ρυθμίστε τον μύλο να αλέθει πιο χοντρά. Αν θέλετε έναν πιο βαρύ καφέ, αλέστε τους κόκκους πιο λεπτά.
 • Μην κάνετε αυτές τις αλλαγές κάνοντας πολύ μεγάλα βήματα. Για να βρείτε τον βαθμό άλεσης που σας ταιριάζει προχωρήστε αλλάζοντας σταδιακά την άλεση σε μικρά στάδια.
 • Μην ξεχνάτε πως η άλεση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την γεύση του καφέ. Εάν ο καφές σας δεν έχει την ιδανική γεύση μπορεί να οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία κατά την προετοιμασία του είναι πιο υψηλή ή στο ότι οι κόκκοι καφέ δεν αποθηκεύονται σωστά ή ο το είδος του καφέ έχει μεγάλη οξύτητα.
 • Αλέθετε τους κόκκους καφέ πάντα λίγο πριν φτιάξετε τον καφέ σας. Ο αλεσμένος καφέ χάνει πολύ πιο γρήγορα το άρωμα και την γεύση του από ότι οι κόκκοι καφέ.
 • Ανάλογα με τον μύλο καφέ που έχετε μπορείτε να ρυθμίσετε την άλεση “μικρομετρικά”, δηλαδή ενιαία ή σε προκαθορισμένα επίπεδα.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΥΛΟΣ ΑΛΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ?

Επιθυμείτε να αλέθετε μόνοι σας τους κόκκους εσπρεσσο και αναζητάτε έναν καλό μύλο για το σπίτι ή το γραφείο? Ακόμη κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα μαχαίρια του μύλου άλεσης καφέ. Συνήθως οι μύλοι άλεσης έχουν μία επίπεδη λεπίδα ή κωνικά μαχαίρια:

 • Κωνικά μαχαίρια: Οι μύλοι άλεσης με κωνικά μαχαίρια είναι συχνά πιο αθόρυβοι, πιο σταθεροί και πιο ανθεκτικοί. Ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι η χαμηλότερη παραγωγή θερμότητας που επιτρέπει στους κόκκους καφέ να αλέθονται πιο απαλά.
 • Επίπεδη λεπίδα: Οι μύλοι καφέ που διαθέτουν μια μονοκόμματη επίπεδη λεπίδα δουλεύουν συχνά σε υψηλότερες ταχύτητες παράγοντας μεγαλύτερη θερμότητα.