Συντήρηση και φροντίδα των αυτόματων μηχανών καφέ

Στις περισσότερες αυτόματες μηχανές καφέ υπάρχουν αυτόματες ενδείξεις που προειδοποιούν τον χρήστη για το πότε η μηχανή καφέ χρειάζεται αφαλάτωση, αλλαγή φίλτρου νερού, άδειασμα των απορριμμάτων του καφέ ή καθαρισμό του δοχείου περισυλλογής των υγρών απορριμμάτων. Μόλις εμφανιστεί μια τέτοια ένδειξη στην μηχανή σας θα πρέπει να προβείτε στην αντίστοιχη ενέργεια, όπως αυτή περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής καφέ. Η τακτική και φροντίδα της μηχανής καφέ δεν είναι απαραίτητη μόνο για την συντήρηση των τεχνικών μερών της μηχανής, αλλά και για την υγιεινή της καφετιέρας σας κι επομένως για την τέλεια γεύση του καφέ σας. Αν παραλείπει κανείς τον καθαρισμό της μηχανής καφέ, θα πρέπει να περιμένει σας αποτέλεσμα τον σχηματισμό μούχλας ή την ανάπτυξη μικροβίων στην καφετιέρα.

Οι εργασίες συντήρησης που πρέπει να εκτελούνται τακτικά σε μια μηχανή καφέ είναι οι εξής:

Αφαλάτωση:

Ανάλογα με την περιοχή, το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει πολλά άλατα, τα οποία προκαλούν βλάβες στις αυτόματες μηχανές καφέ. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά αφαλάτωση σε μια πλήρως αυτόματη μηχανή καφέ. Τα κατάλληλα προϊόντα συντήρησης κάθε αυτόματης μηχανής καφέ αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης από τον κατασκευαστή. Αφαλάτωση με διαφορετικά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως π.χ. ξύδι, πρέπει να αποφεύγονται ρητά, καθώς προκαλούν βλάβη στις μηχανές καφέ.
Συνήθως χρειάζεται να τοποθετήσετε τις ταμπλέτες ή τη σκόνη αφαλάτωσης (ανάλογα το προϊόν που έχει σχεδιαστεί για κάθε μηχανή από τον κατασκευαστή) το δοχείο νερού της μηχανής καφέ και στην συνέχεια να ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη της μηχανής καφέ ή να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσεις. Εάν η μηχανή καφέ σας δεν διαθέτει αυτόματη ένδειξη προειδοποίησης για αφαλάτωση, θα πρέπει να εκτελείτε την διαδικασία περίπου μια φορά τον μήνα, ανάλογα με την σκληρότητα του νερού σας και τη συχνότητα που χρησιμοποιείται η καφετιέρα. Μπορείτε συνήθως να προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα για την αφαλάτωση από τον προμηθευτή που αποκτήσατε την μηχανή καφέ.

Αλλαγή φίλτρου νερού:

Εάν χρησιμοποιείτε φίλτρο νερού στο δοχείο νερού της μηχανής καφέ δεν χρειάζεται να κάνετε αφαλάτωση τόσο συχνά. Ωστόσο και το φίλτρο νερού δεν διαρκεί για πάντα και θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά, σχεδόν κάθε 2 μήνες. Ανάλογα με τον τύπο της αυτόματης μηχανής καφέ θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και το αντίστοιχο, ειδικό φίλτρο νερού. Μόλις η αυτόματη μηχανή καφέ σας παρουσιάσει την ένδειξη για αλλαγή του φίλτρου θα πρέπει να το αντικαταστήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Είναι πολύ σημαντικό η αλλαγή του φίλτρου να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς η ένδειξη αυτή σημαίνει πως το φίλτρο έχει πλέον χάσει την χωρητικότητά του και δεν μπορεί πλέον να φιλτράρει σωστά τα άλατα του νερού. Εκτός, αυτού, η παρατεταμένη χρήση του ίδιου φίλτρου στο δοχείο νερού της μηχανής καφέ έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και είναι ανθυγιεινή. Εάν η μηχανή καφέ δεν διαθέτει αυτόματη ένδειξη αλλαγής του φίλτρου, θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε 2 μήνες για καθημερινή χρήση ή κάθε 1 μήνα για επαγγελματική χρήση.

Άδειασμα του δοχείου απορριμμάτων:

Για να αδειάσετε το δοχείο που πέφτει ο αλεσμένος καφές δεν θα πρέπει να περιμένετε να εμφανιστεί η αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη της μηχανής. Ειδικά όσοι δεν πίνουν πολλούς καφέδες καθημερινά θα διαπιστώσουν πως χρειάζονται κάποιες μέρες μέχρι να γεμίσει το δοχείο και να εμφανιστεί το μήνυμα στην οθόνη. Ωστόσο λόγω της ζέστης και της υγρασίας που θα δημιουργηθεί στην μηχανή αν αφήσετε αρκετές μέρες τα απορρίμματα, θα διαπιστώσετε πως πολύ γρήγορα θα εμφανιστεί μούχλα στο δοχείο του καφέ. Γι΄ αυτό θα πρέπει να το αδειάζετε τακτικά. Ξεπλύνετε τα δοχεία καλά με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα πριν τα επανατοποθετήσετε.
Άδειασμα του δίσκου απορριμμάτων:
Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τον δίσκο όπου καταλήγουν τα υγρά απορρίμματα της αυτόματης μηχανής καφέ. Και αυτόν θα πρέπει να τον αδειάζετε τακτικά, να τον καθαρίζετε με ζεστό νερό και να τον στεγνώνετε με μια πετσέτα πριν τον τοποθετήσετε ξανά στην μηχανή καφέ.

Αναζήτηση Μηχανής Καφέ

Η ιδανική λύση καφέ για τον χώρο σας
Με λίγα μόνο κλικ θα λάβετε μια εξατομικευμένη προσφορά για μηχανή καφέ με πλεονέκτημα online τιμής έως και 30%.

1Τοποθεσία
2Κατανάλωση
3Συσκευή
4Υποβολή