Καφές : Πώς μπορείτε να αποφύγετε τα γαστρεντερολογικά προβλήματα

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο η κατανάλωση του αγαπημένου αυτού ροφήματος κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει καούρα ή ενόχληση στο στομάχι, ακόμη και πόνο στην κοιλιά. Παρακάτω παραθέτουμε τις συμβουλές διατροφολόγου για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις:

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την μέρα τους αν δεν πιούν πρώτα έναν καφέ. Όμως αυτή η πρωινή ρουτίνα προκαλεί σε πολλούς στομαχικές ενοχλήσεις. Ακολουθώντας κάποιες συμβουλές, δεν θα χρειαστεί να διακόψετε την πρωινή σας απόλαυση!

Στομαχικές ενοχλήσεις

Η περιεκτικότητα του καφέ σε όξινες και λιπαρές ουσίες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως καούρα ή φούσκωμα, εξηγεί η διακεκριμένη διατροφολόγος από την Γερμανία, Andrea Dunn, σε πρόσφατο άρθρο της βραβευμένης κλινικής Cleveland Clinic (USA).
Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα οξέος που ήδη υπάρχει στο στομάχι, διευκολύνοντας έτσι την παλινδρόμηση και τις καούρες, εξηγεί η ειδικός.
Ο καφές, όπως κάθε τί, έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. “Σε περίπτωση που  υποφέρετε από τέτοια συμπτώματα μπορείτε να δοκιμάσετε ποικιλίες εσπρεσο με χαμηλή οξύτητα”, προτείνει η Dunn.

Εναλλακτικές λύσεις με μικρότερη οξύτητα

Η καφεΐνη και το καφεϊκό οξύ είναι οι κύριες αιτίες ενοχλήσεων στο στομάχι. “Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό, το οποίο όμως αυξάνει και τις συσπάσεις στο πεπτικό σύστημα και την παραγωγή οξέος του στομάχου”, εξηγεί η διατροφολόγος. Ανάλογα τον τύπο, ο καφές μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα οξέων, τα οποία διευκολύνουν την πέψη των τροφίμων, αλλά προκαλούν στομαχικά προβλήματα, κάποιες φορές “επείγοντα”.

Ποικιλίες με υψηλή οξύτητα περιλαμβάνουν συνήθως κόκκους Arabica που είναι ελαφρώς καβουρδισμένοι. Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικές με λιγότερη οξύτητα. Η Dunn απαριθμεί μερικές από αυτές:

– Dark Roast (κόκκοι εσπρεσο με σκούρο καβούρδισμα)

Οι κόκκοι καφέ με σκούρο καβούρδισμα τείνουν να είναι λιγότερο όξινοι επειδή περιέχουν λιγότερες ενώσεις που προκαλούν τα στομαχικά κύτταρα να παράγουν οξύ.

– Espresso beans (κόκκοι εσπρέσσο)

Για να παρασκευαστεί ένας espresso χρειάζεται λιγότερο χρόνο από άλλους τύπους καφέ με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερες όξινες ουσίες στο φλυτζάνι σας.

– Cold Brew

O Cold Brew  παρασκευάζεται με το μούλιασμα αλεσμένου καφέ σε κρύο νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) για 12 ως 24 ώρες.

– Καφές χαμηλής οξύτητας

“Πλέον στις μέρες μας μπορεί να βρει κανείς ποικιλίες κόκκων καφέ ή αλεσμένο καφέ με χαμηλή περιεκτικότητα σε όξινες ουσίες”

– Ποικιλίες καφέ με μανιτάρι και κιχώριο

Αυτό είναι το νέο trend στον κόσμο του καφέ και είναι πιο νόστιμο από όσο ακούγεται. Τα μανιτάρια προσφέρουν αρκετά οφέλη στην υγεία, ένα από τα οποία είναι η μείωση φλεγμονών. Το κιχώριο ήδη καταναλώνεται ως ρόφημα από τον 19ο αιώνα. Ο καφές από κιχώριο παρασκευάζεται από τις ρίζες του φυτού, οι οποίες καβουρδίζονται, αλέθονται και παρασκευάζονται σε ένα ρόφημα που μοιάζει πολύ με τον καφέ.

Αναθεωρείστε τις συνήθειές σας στην κατανάλωση καφέ

Ορισμένες αλλαγές στην κατανάλωση καφέ μπορούν να σας σώσουν από γαστρεντερικά προβλήματα και να σας επιτρέψουν να επωφεληθείτε από όλα τα θετικά που έχει να προσφέρει ο καφές στην υγεία:

– Μην πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

– Περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση καφέ σε όχι περισσότερα από 3 ή 4 φλυτζάνια καφέ

– Μην χρησιμοποιείτε σαντιγύ ή βαριές φυτικές κρέμες στον καφέ σας. Αλλάξτε με γάλα χαμηλών λιπαρών, ή γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης με χαμιλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

– Χρησιμοποιήστε χάρτινο φίλτρο αντί για μεταλλικό, καθώς το χαρτί θα απορροφήσει περισσότερα οξέα που διαφορετικά θα κατέληγαν στο φλυτζάνι σας.

Εάν οι καούρα και οι λοιπές ενοχλήσεις στο στομάχι σας συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Ροφήματα όπως το matcha, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι ή το kombucha περιέχουν και αυτά καφεΐνη αλλά έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.,

 

*Σημαντική σημείωση:

Το παραπάνω άρθρο είναι για γενική πληροφόρηση και δεν προορίζεται για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Αναζήτηση Μηχανής Καφέ

Η ιδανική λύση καφέ για τον χώρο σας
Με λίγα μόνο κλικ θα λάβετε μια εξατομικευμένη προσφορά για μηχανή καφέ με πλεονέκτημα online τιμής έως και 30%.

1Τοποθεσία
2Κατανάλωση
3Συσκευή
4Υποβολή