MINOR FIGURES ΓΑΛΑ ΒΡΩΜΗΣ

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ: ΦΥΤΙΚΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟ

Το γάλα βρώμης είναι η νέα τάση στον καφέ που έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τόσο στο σπίτι, όσο και στην μαζική εστίαση – και υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό. Απευθύνεται όχι μόνο σε vegans, αλλά και σε όλους όσοι θα ήθελαν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική του αγελαδινού γάλακτος. Το γάλα βρώμης είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλές και σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή δυσανεξία. Όσοι ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή εκτιμούν την χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και την υψηλή ποσότητα φυτικών ινών στο γλυκό αυτό και κρεμώδες ρόφημα βρώμης.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή να το χρησιμοποιήσετε στα δημητριακά σας, στα smoothies και στις διάφορες συνταγές. Είτε πρόκειται για κλασσικές, είτε για πιο δημιουργικές συνταγές οι σεφ και οι barista χαίρονται να τις εφαρμόζουν. Μιλώντας για barista και θίγοντας το θέμα του καφέ: Τα πρόσθετα λίπη και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα βρώμης βοηθούν στο να μετατραπεί σε υπέροχο, γευστικό αφρόγαλα, με το οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει και σχέδια latte art, όπως καρδιές, λουλούδια, κύκνους κ.α. Έτσι, οι vegan λάτρεις του cappuccino, του latte macchiato και των υπόλοιπων coffee specialities με γάλα ή αφρόγαλα μπορούν πλέον να απολαύσουν τον αγαπημένο τους καφέ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Χωρίς να περιέχει ζωικά συστατικά, το γάλα βρώμης εκτιμάται δεόντως από τους vegans. Ακόμα και όσοι υποφέρουν από αλλεργίες στα γαλακτοκομικά μπορούν να απολαύσουν άφοβα αυτήν την σπουδαία εφεύρεση από την Σουηδία. Το γάλα βρώμης δεν περιέχει λακτόζη, πρωτεΐνη γάλακτος ή συστατικά σόγια, έτσι θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στην πρωτεΐνη γάλακτος ή αλλεργία στην σόγια. Το γάλα βρώμης είναι κατάλληλο ακόμη και για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Μόνο οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί να μεν δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει όμως ίχνη γλουτένης. Κατά τα άλλα το γάλα βρώμης είναι ιδανικό για όλους όσοι ξέρουν να απολαμβάνουν την ελαφρώς γλυκιά, κρεμώδη γεύση του.

ΑΠΛΑ ΚΑΛΟ – ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκτός από το κομμάτι της υγείας υπάρχουν και τα περιβαλλοντικά κριτήρια που τάσσονται υπέρ της κατανάλωσης φυτικών προϊόντων. Είναι γνωστό πως η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μέσω των αερίων του θερμοκηπίου είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ζωοτροφές ή καλύτερα οι συμπυκνωμένες ζωοτροφές, οι οποίες μολύνουν τόσο το περιβάλλον μέσω της καλλιέργειας και της κατανάλωσης νερού, όσο και την ίδια την υγεία του ζώου. Έχοντας καλή οικολογική ισορροπία, το γάλα βρώμης, σε σύγκριση και με άλλα φυτικά γάλατα, ξεχωρίζει θετικά. Επιπλέον, η βρώμη απαιτεί σχετικά λίγους πόρους για την καλλιέργειά της και , σε αντίθεση με την σόγια, δεν χρειάζεται να εισάγεται από μακριά, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό έχει 2 βασικά πλεονεκτήματα: την απλή παροχή νερού, μέσω της βροχής και την δυνατότητα συντόμευσης των διαδρομών μεταφοράς. Επιπλέον, το γάλα βρώμης παράγεται κυρίως από σπόρους βρώμης βιολογικής καλλιέργειας. 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες κάνουν το κλασσικό, αγελαδινό γάλα να φαίνεται λίγο βαρετό. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα ράφια με τις εναλλακτικές λύσεις γάλακτος και να βρείτε το νέο, αγαπημένο σας “γάλα”! Όποιος ξεκινά την αναζήτηση αυτή με γάλα βρώμης, δε θα μπορεί να φανταστεί το ψυγείο του – και φυσικά και τον καφέ του – χωρίς αυτό! Δοκιμάστε το τώρα!

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ