Espresso – περιγραφή του κλασσικού ιταλικού καφέ

Espresso – μικρός και αρωματικός

Ένας espresso – στα ιταλικά “un caffè” – είναι ένα μικρό φλυτζάνι αρωματικού καφέ που την στιγμή της απόλαυσης μπορεί να κάνει τον κόσμο να σταματήσει να γυρίζει! Η γεύση του είναι έντονη, φανταστική και δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Γιατί όπως έχει τόσο υπέροχη γεύση και τί είναι ένας τέλειος espresso? Είναι μια ειδική ποικιλία ή είναι το είδος της παρασκευής? Είναι το σύνολο όλων αυτών που κάνουν τον espresso τόσο ακαταμάχητο!

Γιατί λέγεται espresso?
Η παρασκευή του espresso έγινε δημοφιλής γύρω στο 1900, στο Μιλάνο (Ιταλία) και από εκεί ξεκίνησε την θριαμβευτική του πορεία και στις άλλες χώρες του κόσμου.

Η λέξη espresso προέρχεται από την ιταλική λέξη “espressamente”, που στην κυριολεξία σημαίνει “για κάποιον”. Η ονομασία αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι ο espresso είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται φρέσκο, ειδικά για κάποιον, αφού το ζητήσει. Η δεύτερη λέξη που περιέχει το όνομα αυτό είναι “pressione”, που σημαίνει πίεση. Αυτό το συνθετικό αποκαλύπτει ότι ο espresso παρασκευάζεται υπό πίεση. Συχνά εκλαμβάνεται λάθος, καθώς πολλοί το μπερδεύουν με την έκφραση “express”, δηλαδή την γρήγορη προετοιμασία ή κάτι παρόμοιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως λάθος είναι και η ονομασία “expresso”.

Πώς είναι το καβούρδισμα του espresso?
Κόκκος και καβούρδισμα
Οι κόκκοι καφέ που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι ένα μίγμα από Arabica και Robusta. Η αναλογία περίπου 80% – 20% συνθέτει συνήθως τον espresso. Ο κλασσικός, καβουρδισμένος κόκκος καφέ που χρησιμοποιούμε για τον espresso είναι σκουρόχρωμος με βαρύ σώμα και έντονο άρωμα. Στην αγορά υπάρχουν και ανοιχτόχρωμα χαρμάνια, τα οποία έχουν ελαφρύτερο σώμα, πιο φρουτώδες άρωμα και περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό κόκκων Arabica, ακόμη και 100%. Στα βορειότερα μέρη της Ιταλίας συναντούμε πιο ελαφρά καβουρδισμένες ποικιλίες και υψηλότερες αναλογίες κόκκων Arabica, ενώ αντίθετα στα νοτιότερα της Ιταλίας ο καφές συνηθίζεται να είναι πιο σκουρόχρωμος, δηλαδή πιο πολύ καβουρδισμένος και με μεγαλύτερη αναλογία σε Robusta, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και 100%. Η αγορά του καφέ στο διαδίκτυο σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια τεράστια ποικιλία καφέδων, όπου ο κάθε ένας έχει την δική του γεύση και ιστορία. Έτσι και στο κατάστημά μας, θα βρείτε σίγουρα μια ποικιλία να ανταποκρίνεται στο γούστο σας.

Τρόπος σερβιρίσματος
Ο esprersso σερβίρεται σε προθερμασμένο φλυτζάνι χωρητικότητας 40ml. Το φλυτζάνι περιέχει 25 – 30 ml espresso μαζί με την κρέμα. Ένας espresso συνήθως πίνεται με λίγη ζάχαρη, ενώ σερβίρεται πάντα με ένα μικρό ποτήρι νερό.

Ποια είναι η προετοιμασία ενός espresso?
Για την προετοιμασία ενός espresso υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ανεξάρτητα όμως ποια μέθοδο χρησιμοποιείτε, ένας καλός espresso πρέπει να έχει πλούσια κρέμα – σημάδι ποιότητας ενός καλού espresso. Η κρέμα ουσιαστικά είναι ένα πηχτός, χρυσοκαφέ αφρός που αποτελείται από έλαια, διοξείδιο του άνθρακα και πρωτεΐνες. Για να πετύχετε μια καλή κρέμα χρειάζεται τουλάχιστον πίεση 9 bar. Από την ποιότητα της κρέμας μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τη φρεσκάδα των κόκκων καφέ και την εκχύλιση. 

Προετοιμασία ενός espresso στο σπίτι
Με τα κατάλληλα σύνεργα μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε έναν τέλειο espresso στο σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για αυτό, οι οποίες διαφέρουν στην τιμή των απαιτούμενων συσκευών, στον ιδανικό βαθμό άλεσης, καθώς και στη γεύση της ποικιλίας espresso που θα επιλέξετε.

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προετοιμασία, ο καφές θα πρέπει να αγοραστεί από ένα εξειδικευμένο coffee shop. Εάν η αγορά γίνει διαδικτυακά, τότε υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Εκτός από την ένταση του καβουρδίσματος, σημαντική είναι και η καλλιέργεια καφέ και το “fair tade”, η δίκαιη δηλαδή τιμή του τελικού προϊόντος για τους καλλιεργητές. Οι ποικιλίες καφέ “fair trade” και οι βιολογικοί καφέδες είναι μια καλή επιλογή.

Εάν είναι δυνατόν, ο espresso πρέπει να αλεσθεί αμέσως πριν γίνει η προετοιμασία του, έτσι ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό άρωμα. Σε μια υπεραυτόματη μηχανή με ενσωματωμένο μύλο άλεσης, το βήμα αυτό είναι ενσωματωμένη λειτουργία κάθε φορά που επιλέγει κανείς κάποιο ρόφημα. Εάν επιλέξετε μια κλασσική μηχανή espresso ή Moka, τότε ένας μύλος άλεσης σας είναι απαραίτητος.

Αναζήτηση Μηχανής Καφέ

Η ιδανική λύση καφέ για τον χώρο σας
Με λίγα μόνο κλικ θα λάβετε μια εξατομικευμένη προσφορά για μηχανή καφέ με πλεονέκτημα online τιμής έως και 30%.

1Τοποθεσία
2Κατανάλωση
3Συσκευή
4Υποβολή