3 σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ

Για πολλούς, ο καφές είναι το ελιξίριο της ζωής και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πρωινή ρουτίνα χωρίς αυτόν. Αλλά όταν ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα γίνονται ξαφνικά πέντε ή περισσότερα, αυτή η κατανάλωση καφεΐνης έχει γρήγορα μια ανθυγιεινή επίδραση στο σώμα μας. Μετράς κι εσύ; Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι πίνετε πολύ καφέ.

1. Πονοκέφαλος

Ακόμα κι αν ο καφές δεν είναι επίσημα εθιστική ουσία, το σώμα μας συνηθίζει την καθημερινή καφεΐνη. Αν δεν πάρει αυτή τη συνηθισμένη ποσότητα, εκδηλώνονται συμπτώματα στέρησης όπως πονοκέφαλοι. Δείτε πώς λειτουργεί: Η καφεΐνη επηρεάζει τον αγγειακό τόνο στον εγκέφαλο και προκαλεί τη συρρίκνωση των αιμοσφαιρίων, επιβραδύνοντας έτσι τη ροή του αίματος. Εάν το σώμα δεν παίρνει τη συνηθισμένη του ποσότητα καφέ, τα αγγεία ανοίγουν και εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

2. Άυπνες νύχτες

Εάν θέλετε έναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο, δεν πρέπει να πίνετε καφέ μετά τις 4 μ.μ. λόγω του φαινομένου της εγρήγορσης – φυσικά. Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη έχει επίσης αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας. Μπορεί να οδηγήσει σε άγρια ​​όνειρα, ανησυχία και νυχτερινές χαρές.

3. Κίτρινα δόντια

Όλοι θέλουν ένα λαμπερό χαμόγελο και δεν είναι ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται βοηθήματα όπως η λεύκανση των δοντιών. Αλλά αν καταναλώνετε πολύ καφέ, είναι συχνά ένα σφηνάκι στο φούρνο, γιατί μετά από λίγο καιρό τα δόντια σας θα κιτρινίσουν ξανά. Ο λόγος για αυτό είναι οι λεγόμενες τανίνες, οι οποίες επικάθονται στις τραχιές περιοχές των δοντιών, όπως ακριβώς συμβαίνει με το τσάι ή το κόκκινο κρασί.

Συμβουλή: Πίνετε ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά από κάθε καφέ για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα της πλάκας και να εξασφαλίσετε τακτική υγιεινή των δοντιών.

Πόσος καφές επιτρέπεται;

Κατά μέσο όρο, όλοι πίνουν λίγο λιγότερο από 3,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, που είναι κατά μέσο όρο 166 λίτρα το χρόνο. Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό μεταξύ των Γερμανών – πριν από την μπύρα. Αλλά πόση καφεΐνη εξακολουθεί να είναι υγιεινή και πότε πρέπει να την σταματήσετε; Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία υγείας ΑΟΚ, μια ημερήσια ποσότητα 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια την ημέρα, θεωρείται αβλαβής για την υγεία. Ωστόσο, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν συνιστάται να μην υπερβαίνουν τα 200 χιλιοστόγραμμα.