Τί ισχύει τελικά για τον decaf?

Πώς παρασκευάζεται ο ντεκαφεϊνέ καφές?

Η διαδικασία της αφαίρεσης της καφεΐνης ξεκινά πριν από τη διαδικασία του καβουρδίσματος, όταν ακόμη ο κόκκος του καφέ είναι ωμός, πράσινος. Για την αφαίρεση της καφεΐνης υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Σε όλες τις μεθόδους ωστόσο, οι ωμοί κόκκοι καφέ, οι οποίοι περιέχουν μικρότερη από 12% υγρασία, εκτίθενται σε ατμό για να διογκοθούν κι έπειτα ξεκινά η αφαίρεση της καφεΐνης με διάφορους διαλύτες. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται να επαναληφθεί αρκετές φορές, διότι μόνο ένα μικρό ποσοστό καφεΐνης μπορεί να αφαιρεθεί κάθε φορά. Μόλις το όριο περιεκτικότητας σε καφεΐνη φτάσει στο 0,1% απομακρύνονται και οι διαλύτες. Έπειτα ο κόκκος ξηραίνεται ώσπου να φτάσει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας του και να καβουρδιστεί.

Μπορεί ο ντεκαφεϊνέ καφές να μας “ξυπνήσει”?

Ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό είναι ελάχιστα αισθητό και όχι τόσο έντονο όσο στον κανονικό καφέ με κανονικά επίπεδα καφεΐνης. Έτσι, περίπου δέκα με είκοσι φλυτζάνια νεκαφεΐνέ καφέ μαζί περιέχουν τόση καφεΐνη, όση ένα φλυτζάνι κανονικού καφέ.

Πώς εφευρέθηκε η τεχνική της απομάκρυνσης της καφεΐνης?

 

Η ιδέα χρονολογείται ήδη από το 1903. Την εποχή εκείνη ο θάνατος του πατέρα ενός εμπόρου καφέ, του Ludwig Roselius από τη Βρέμη, καθώς και μερικών άλλων ανθρώπων αποδόθηκε στην υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ίδιος ανέπτυξε μία μέθοδο, όπου τοποθετούσε τον ωμό κόκκο καφέ σε αλατισμένο νερό και με τη βοήθεια του βενζόλιου – εξήγαγε την καφεΐνη. Η μέθοδος αυτή πήρε το όνομά του, ωστόσο, σήμερα, δεν χρησιμοποιείται πλέον επειδή το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνος ουσία.

Ο διαλύτης που χρησιμοποιεί η Tchibo για την αποκαφεϊνοποίηση είναι ο οξικός αιθυλεστέρας. Πρόκειται για έναν φοβερά επιλεκτικό διαλύτη, ο οποίος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα συστατικά του καφέ  (περιλαμβανομένων των συστατικών λιπιδίων). Ο οξικός αιθυλεστέρας είναι εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ. Είναι φυσικό συστατικό που προέρχεται από τα φρούτα και χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς στην βιομηχανία των τροφίμων, όπως για παράδειγμα στην ζαχαροπλαστική, ως άρωμα. Ο οξικός αιθυλεστέρας αποτελεί ήδη φυσικό συστατικό του αρώματος του ακατέργαστου, ωμού καφέ.

Για τη διαδικασία της αποκαφεϊνοποίησης, ο οξικός αιθυλεστέρας χρησιμοποιείται στην καθαρότερη μορφή του, ενώ δεν παραμένουν ιδιαίτερα υπολείμματα στο τελικό προϊόν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επίσης, δεν υπάρχει νόμιμο όριο στη χρήση οξικού αιθυλεστέρα για τον καβουρδισμένο καφέ, πράγμα που μπορεί ασφαλώς να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο οξικός αιθυλεστέρας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία.

Είναι ο decaf πιο υγιής?

Η άποψη αυτήν δεν είναι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συνεπώς μη αποδεκτή. Ο ντεκαφεϊνέ αποτελεί την κατάλληλη λύση για τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αντέχουν την καφεΐνη, ή τουλάχιστον όχι όλες τις ώρες την ημέρας. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζεται να ξεχάσουν την απολαύση ενός καφέ, μπορούν απλώς να επιλέγουν τον ντεκαφεϊνέ!

Η συνολική επίδραση της καφεΐνης στην υγεία, του κυριότερου συστατικού του καφέ, αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων EFSA. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ισχύουν για ενήλικες και μή εγκύους : μια συνολική ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 400 mg και μια ποσότητα λιγότερο από 200 mg ανά μερίδα είναι εντελώς αβλαβή για το ανθρώπινο σώμα. (EFSA Journal 13 (5):4102. doi:10.2903/j.efsa.2015.4102) Οι παραπάνω ποσότητες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως το ανώτερο επιτρεπτό όριο, αλλά απλά ως συστάσεις. Ένα φλυτζάνι καφέ (150ml) περιέχει 50-100gr καφεΐνη (link: https://www.kaffeeverband.de/de/kaffeewissen/kaffee-gesundheit) που σημαίνει πως ακόμη και 4 φλυτζάνια καφέ ημερησίως είναι επιτρεπτά.

Πόση καφεΐνη μπορεί να καταναλώσει ένας άνθρωπος διαφέρει, αναλόγως τον οργανισμό. Έτσι, έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ε.Ε. διαπιστώθηκε πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμου σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην Γερμανία, Αυστρία κι Ελβετία καταναλώνουν παραπάνω από 4 φλυτζάνια καφέ ημερησίως.

Για τους fan του decaf αλλά και για όλους προτιμούν μια εναλλακτική λύση στην καφεΐνη, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τον Tchibo Decaf Gourmet! Η γεμάτη γεύση του θα σας ενθουσιάσει! 

Tchibo Decaf Mahlkaffee, 500g
Tchibo Cafe Gourmet – Αλεσμένος καφές χωρίς καφεΐνη
Tchibo Cafe Gourmet – Κόκκοι καφέ χωρίς καφεΐνη
Γίνετε μέλος του Solino Members Club και απολαύστε ειδικές προσφορές, αποκλειστική πρόσβαση σε σημαντικές εκπτώσεις και μοναδικά δώρα επιβράβευσης:

– Δωρεάν παράδοση

– Έκπτωση 10% στην αγορά καφέ

– Έκπτωση 10% στο Service μηχανών καφέ

– Έκπτωση 5% στην αγορά μηχανών καφέ,

προϊόντων συντήρησης και αξεσουάρ