Μύλος άλεσης καφέ – Ηλεκτρικός ή Χειροκίνητος?

Ο μύλος άλεσης καφέ αποτελεί απαραίτητο εξοπλισμό για φρεσκοαλεσμένο καφέ στο σπίτι, μιας και οι φρεσκοαλεσμένοι κόκκοι καφέ είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για την προετοιμασία ενός γευστικού φλυτζανιού καφέ.

Κατά την επιλογή ενός μύλου είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για ποιόν τύπο καφέ θα τον χρησιμοποιήσουμε κυρίως. Το πιο σημαντικό κριτήριο ποιότητας ενός μύλου είναι τα μαχαίρια, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου του βαθμού άλεσης και ειδικότερα του αποτελέσματος που προκύπτει, το οποίο μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Είναι σημαντικό ο μύλος καφέ να παράγει μια ομοιογενή ποσότητα αλεσμένου καφέ, δηλαδή όλα τα μικροσωματίδια καφέ που θα παραχθούν κατά την άλεση να έχουν παρόμοιο μέγεθος προκείμενου να έχουμε ομοιόμορφη εκχύλιση του καφέ.

Φρεσκοαλεσμένος καφές – Πάντα η καλύτερη επιλογή
Η μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ – και ποιος δεν την λατρεύει! Κι όμως, η μυρωδιά αυτή διαρκεί τόσο λίγο! Επομένως όσο πιο γρήγορα ετοιμαστεί ένας καφές μετά την άλεσή του, τόσα περισσότερα αρώματα θα ανακαλύψετε.

Κοντά στην ποιότητα των πράσινων, ωμών κόκκων καφέ και το απαλό, προσεγμένο καβούρδισμα είναι εξίσου σημαντικό ο καφές που παίρνουμε για το σπίτι να έχει καβουρδιστεί πρόσφατα και να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται για μεγαλύτερη απόλαυση. Οι αεροστεγής συσκευασίες της Tchibo διαφυλάσσουν το άρωμα του καφέ στο μέγιστο. Παρ’ όλη την προσοχή όμως, η δύναμη του αρώματος του καφέ εξασθενεί όταν ζητάμε να μας τον αλέσουν.

Ο αέρας, το φως και η θερμότητα  κατά την αποθήκευση του καφέ παίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο στη σωστή διατήρηση της ποιότητάς του. Έτσι, αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας προτείνεται να αποθηκεύετε τον καφέ αεροστεγώς, προστατευμένο από το φως του ήλιου και σε θερμοκρασία δωματίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθηκεύετε τον καφέ στο ψυγείο.

Συμπέρασμα : Για να απολαύσετε πραγματικά τον καφέ στο μέγιστο, η φρέσκια άλεση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Επιλογή μύλου καφέ : Χειροκίνητος ή Ηλεκτρικός?
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει πριν αγοράσει κανείς έναν μύλο είναι το εξής : Πρέπει ο μύλος να είναι χειροκίνητος ή καλύτερα ηλεκτρικός? Ή μήπως είναι ακόμα καλύτερη η αγορά μιας υπεραυτόματης μηχανής καφέ με ενσωματωμένο μύλο?

Οι υπεραυτόματες μηχανές καφέ που μπορούν να κάνουν τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα  και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς γιατί είναι πάνω απ’ όλα πρακτικές και προσφέρουν υψηλής ποιότητα αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα ποιος χειρίζεται την μηχανή, η προετοιμασία ενός καφέ είναι εξαιρετικά εύκολη και η ποιότητα του καφέ παραμένει σταθερά υψηλή. Είτε πρόκειται για espresso, cappuccino ή latte macchiato οι κόκκοι του καφέ αλέθονται ειδικά για το speciality coffee που θα επιλέξουμε. Η άλεση των κόκκων, η ποσότητα και οι χρόνοι απόδοσης ρυθμίζονται αυτόματα.

Πολλοί είναι όμως και οι coffee lovers που επιθυμούν να απολαύσουν όλα τα στάδια προετοιμασίας ενός καφέ κι επιλέγουν να αλέσουν τον καφέ τους χειροκίνητα.

Κατά την επιλογή ενός μύλου άλεσης καφέ, η ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται είναι επίσης καθοριστική για το αποτέλεσμα. Οι χειροκίνητοι μύλοι συνήθως έχουν χωρητικότητα κόκκων για 1-2 φλιτζάνια καφέ, αλλά εγγυώνται την απόλυτη φρεσκάδα στο τελικό προϊόν, τον καφέ. Φυσικά και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν μύλο χειρός για να αλέσει την αντίστοιχη ποσότητα καφέ για μια μεγάλη κανάτα, όμως αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια!

Έτσι, για μεγάλες ποσότητες καφέ συστήνεται η χρήση ενός ηλεκτρικού μύλου καφέ.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν εξαιρετικοί χειροκίνητοι μύλοι που μπορούν να ρυθμιστούν εξίσου καλά ως προς το βαθμό άλεσης με τους ηλεκτρικούς μύλους καφέ – η δυνατότητα ελέγχου ενός μύλου είναι πολύ σημαντική.

Μύλος άλεσης : Ατσάλινα ή Κεραμικά μαχαίρια?
Τα μαχαίρια ενός μύλου παίζουν καθοριστική σημασία στην αξιολόγηση της ποιότητάς του. Αυτά είναι συνήθως κατασκευασμένα από ατσάλι ή είναι κεραμικά και χωρίζονται σε κωνικά και επίπεδα. Στο εμπόριο διατίθενται επίσης και μύλοι άλεσης που διαθέτουν ένα μόνο περιστροφικό μαχαίρι. Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές μύλων καφέ και υπεραυτόματων μηχανών επιλέγουν τα κεραμικά μαχαίρια για τους μύλους τους. Το ερώτημα είναι αν ένας κεραμικός μύλος είναι πράγματι υψηλότερης ποιότητας ή αν αποτελεί επιλογή για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το κεραμικό είναι πιο σκληρό σαν υλικό και ως εκ τούτου θεωρείται πως έχει λιγότερη φθορά. Όμως αυτή η σκληρότητα το κάνει και πιο εύθραυστο όταν συναντά ξένα σώματα, όπως π.χ. πετραδάκια, χάρη στα οποία φθείρεται και ξεφλουδίζει. Επιπλέον, ο κεραμικός μύλος θεωρητικά παράγει λιγότερη θερμότητα κατά την άλεση και η θερμότητα που παράγεται είναι σημαντικός παράγοντας μιας και μεταφέρεται στον καφέ.

Οι μύλοι καφέ πρέπει να αλέθουν τον καφέ χωρίς να τον θερμαίνουν, γιατί η υπερβολική θερμότητα που μπορεί να παράγεται κατά την άλεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα έλαια του καφέ και να τον “κάψει” δίνοντας ένα πικρό αποτέλεσμα.

Τα διαφορετικά μαχαίρια των μύλων καφέ
Οι μύλοι καφέ μπορεί να έχουν κωνικά ή επίπεδα μαχαίρια και σε πιο απλούστερες μορφές, ένα μόνο περιστροφικό μαχαίρι.

Μύλοι καφέ με ένα περιστροφικό μαχαίρι
Οι συγκεκριμένοι μύλοι κυκλοφορούσαν κυρίως στην δεκαετία του ‘80 – ’90 του περασμένου αιώνα, αλλά η ποιότητά τους δεν ήταν πολύ πειστική. Στην πραγματικότητα σπάνε τον καφέ, δεν τον αλέθουν. Η περιστρεφόμενη λεπίδα σπάει τους κόκκους του καφέ πολύ ακανόνιστα με ανεπαρκές αποτέλεσμα, ενώ καθώς συνθλίβουν τον καφέ, αυτός θερμαίνεται. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα μύλοι με περιστροφικό μαχαίρι, αλλά δεν θα τους συνιστούσαμε.

Μύλοι καφέ με επίπεδα μαχαίρια
Τα επίπεδα μαχαίρια χρησιμοποιούνται κυρίως στους ηλεκτρικούς μύλους. Το ένα μαχαίρι παραμένει ακίνητο, ενώ το άλλο περιστρέφεται με τη βοήθεια του μοτέρ, αλέθοντας τους κόκκους καφέ από. Για να ρυθμίσετε το επίπεδο της άλεσης, δηλαδή πόσο χοντροκομμένο ή λεπτοκομμένο θέλετε τον καφέ ουσιαστικά ρυθμίζετε την απόσταση μεταξύ των 2 μαχαιριών. Όπως και τα κωνικά, έτσι και τα επίπεδα μαχαίρια, χωρίζονται σε κεραμικά και ατσάλινα.

Μύλοι καφέ με κωνικά μαχαίρια
Τα κωνικά μαχαίρια μπορεί να είναι είτε κεραμικά, είτε ατσάλινα και χρησιμοποιούνται τόσο σε χειροκίνητους, όσο και σε ηλεκτρικούς μύλους καφέ. Εδώ η άλεση γίνεται ανάμεσα στα μαχαίρια και τα τοιχώματα του μύλου και συνεπώς ο βαθμός άλεσης ρυθμίζεται ανάλογα με την απόσταση των μαχαιριών από το τοίχωμα του μύλου.  Ο αλεσμένος καφές πέφτει σε δοχείο συλλογής. Τα κωνικά μαχαίρια λειτουργούν σε χαμηλότερες ταχύτητες και είναι ένας από τους λόγους που ο καφές αλέθεται πιο μαλακά.

Τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά ενός μύλου καφέ:

  • Η μικρομετρική ρύθμιση άλεσης παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην άλεση του καφέ
  • Χειροκίνητος ή ηλεκτρικός μύλος: Εξαρτάται από την ποσότητα καφέ που θέλει να αλέσει κανείς.
  • Το είδος καφέ που θέλετε να φτιάξετε
  • Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο καθαρισμός του μύλου.

Σας συνιστούμε να καθαρίζετε τακτικά τα μέρη του μύλου για να έχετε πάντα φρέσκο καφέ. Τα έλαια του καφέ αν παραμένουν για καιρό στον μύλο μπορεί να σκληρύνουν, επηρεάζοντας την απόδοση του μύλου, αλλά και την τελική γεύση του καφέ. Ο ανεπαρκής καθαρισμός / κακή συντήρηση είναι η συνηθέστερη αιτία που μπορεί να κάνει τον μύλο σας να χρειαστεί επισκευή.

ASCASO

Αναζήτηση Μηχανής Καφέ

Η ιδανική λύση καφέ για τον χώρο σας
Με λίγα μόνο κλικ θα λάβετε μια εξατομικευμένη προσφορά για μηχανή καφέ με πλεονέκτημα online τιμής έως και 30%.

1Τοποθεσία
2Κατανάλωση
3Συσκευή
4Υποβολή