Ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό : Η Υπομονή!
Μετά από κάθε ρύθμιση θα πρέπει να αφήνετε τον μύλο να λειτουργήσει για 5 – 8 δευτερόλεπτα. Μόνο τότε μπορείτε να αξιολογήσετε το αποτέλεσμα της ρύθμισης.
Ο βαθμός άλεσης
– Ξεκινήστε με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις
– Τρίβοντας τον αλεσμένο καφέ στα δάχτυλά σας θα πρέπει να σας αφήνει την αίσθηση αλευριού, αλλά να είναι και κάπως κοκκώδης, ώστε να σχηματίζονται μικροί σβώλοι στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
– Χοντρή άλεση -> πιο σπυρωτό, λιγότεροι σβώλοι
Λεπτή άλεση -> περισσότερο σαν αλεύρι, περισσότεροι σβώλοι
– Μην ξεχνάτε: Υπομονή 5- 8 δευτερόλεπτα άλεσης και μετά κρίνετε το αποτέλεσμα
– Για πρώτη φάση μόνο αλέθετε τον καφέ
Η ποσότητα
Όταν η δοκιμή με τα δάχτυλά σας είναι επιτυχής, τότε μπορείτε να εξετάσετε και την ποσότητα
– Μην ζυγίσετε τον καφέ, ακολουθήστε μόνο τις οδηγίες
– Μην γεμίσετε πολύ το κλείστρο, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει σωστά στο group
– Ο αλεσμένος καφές πρέπει να πιέζεται στη ντουζιέρα
– Αυτό μπορεί κανείς να το αισθανθεί, κάντε μερικές δοκιμές με διαφορετικές ποσότητες αλεσμένου καφέ
Και τώρα φτιάξτε τον πρώτο σας καφέ
– Το ανάγλυφο αποτύπωμα της ντουζιέρας θα πρέπει να είναι ορατό στα απορρίμματα του καφέ
– Τα απορρίμματα καφέ πρέπει να είναι σχετικά στεγνά και σφιχτά, ιδανικά θα πρέπει να είναι ένα συμπαγές κομμάτι
– Εάν αντίθετα είναι πιο αφράτα σημαίνει πως δεν χρησιμοποιήσατε αρκετό καφέ
Η ιδανική εκχύλιση διαρκεί 25 +/- 5 δευτερόλεπτα.
Τότε το αποτέλεσμα είναι ιδανικά ισορροπημένο και ο καφές έχει γεμάτο σώμα. Η γεύση του δεν πρέπει να είναι ούτε φλατ, ούτε και πολύ πικρή και ιδανικά θα πρέπει να έχει καϊμάκι (κρέμα).
Ο χρόνος παρασκευής προκύπτει από τον συνδυασμό του βαθμού άλεσης και της ποσότητας αλεσμένου καφέ. Εάν η ρύθμισή σας δεν είναι ακόμη ιδανική, μπορείτε σε αυτό το σημείο να κάνετε μικρές αλλαγές για να την βελτιώσετε.
– Για μεγαλύτερη διάρκεια εκχύλισης -> αλέστε τον καφέ πιο λεπτά ή προσθέστε περισσότερο καφέ στο κλείστρο
– Για μικρότερη διάρκεια εκχύλισης -> αλέστε τον καφέ πιο χοντρό ή χρησιμοποιήστε λιγότερο καφέ στο κλείστρο
Espresso (30 ml) ή Coffee (125 ml)?
Και τα 2 σε 25 δευτερόλεπτα? Θεωρητικά μπορεί να γίνει, αλλά μόνο με μεγάλες αλλαγές στις ρυθμίσεις. Πιο πρακτικό, αλλά και καλύτερο είναι το εξής:
Με τις ακόλουθες οδηγίες θα φτιάξετε έναν πολύ καλό espresso που αποτελεί και την βάση για όλα τα speciality coffees με γάλα. Εάν θέλετε να φτιάξετε coffee / americano κάντε το εξής:
Γεμίστε το φλυτζάνι σας με περίπου 100 ml νερό από το ακροφύσιο της μηχανής σας και ρίξτε σιγά σιγά από πάνω έναν έτοιμο espresso – έτοιμο! Έτσι μπορείτε να φτιάξετε με μια μόνο ρύθμιση, όλες τις παραλλαγές του καφέ.
Μόλις ρυθμιστεί μια φορά θα είναι για πάντα σωστή η άλεση?
Δυστυχώς όχι. Διαφορετικοί κόκκοι μπορεί να απαιτούν διαφορετική άλεση. Η υγρασία παίζει επίσης ένα ρόλο και αυτό παρατηρείται όταν αλλάζει ο καιρός.
– Υγρασία -> αλέστε λίγο πιο χοντρό τον καφέ
– Ξηρό κλίμα -> αλέστε τον καφέ λίγο πιο λεπτό
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μην διστάσετε να μας καλέσετε, θα χαρούμε να συνομιλήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε.
SOLINO
The Coffee Partner For All Businesses.
Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 7
18534 Πειραιάς
Τηλ.: +30 210 4173 201
E-Mail: info@solino.gr
Website: https://www.solino.gr